Повече от 10 дни Добрич е обгазен. Тежка миризма се носи в късните вечерни часове и продължава до ранните сутрешни. Добруджанци сигнализират за силни и неприятни "ухания" на гума, химия, пластмаса. 

Сигнал за замърсяване на земеделски земи от млекопреработвател

Според жителите на града обгазяването е започнало още преди 2 седмици. Тогава избухва пожар в депото за неопасни отпадъци в село Богдан, разположено върху 100 дка площ. Пожарникарите са потушили огъня, но той продължава да тлее в дълбочина и да разнася дим.

Два дни по-късно огънят се прехвърля на съседни земеделски терени. Отново огнеборците овладяват ситуацията, като спасяват ниви и горски масиви. Горещото време затруднява действията на пожарникарите и подпомага локалните огнища на сметището. Според Пожарната служба огънят тлее върху голяма площ и на дълбочина и това изисква тотално спиране на достъпа на кислород. 

Кметът на Добрич Йордан Йорданов обобщава случващото се на димящото депо във видео интервю:

"В момента, в който сме разбрали и установили тези пожари, заедно с Районната служба по Пожарна безопасност и с колегите от общината започнахме опити да гасим с пръскачки. През втория ден след избухването на огъня Пожарната служба препоръча като единствен изход запръстяване", обяснява кметът.

Над 1300 тона пръст в рамките на една седмица са разтоварени и разпръснати като слой с дебелина между 10 и 15 см върху тлеещото сметище. Целта е да се спре достъпът на въздух до долните пластове, който провокира разгаряне на огъня.

Все още има обаче дим на сметището. "Останал е още един скат, който е по-труден за овладяване, в който са останали малки локални огнища. В рамките на няколко дни със специализирана техника и те ще бъдат запръстени", допълва Йордан Йорданов. 

Според жители на Добрич депото за отпадъци в Богдан не е единственият виновник за задимяването и обгазяването на Добрич. Те подават сигнали за запалени остатъци от лавандулови ниви.

Паленето на растителни остатъци от етерично-маслени култури и през предходни години е било проблем, сигнализират пожарникарите. 

Кметът на Добрич Йордан Йорданов допълва: "Получихме сигнали за пожари, които в този период също обгазяваха Добрич. С навременната реакция успяхме да ги потушим и да издадем предписания и актове на собствениците на въпросните парцели”.

Достъпът до депото в село Богдан е изключително ограничен. Теренът е опасен, ако продължи да тлее, има опасност от срутване.