Синоптиците предупреждават за екстремален индекс за пожароопасност в шест области на страната - Благоевград, Бургас, Кюстендил, Русе, Хасково и Ямбол. През почивните дни имаше поредица от пожари, които нанесоха щети в земеделските стопанства.

Хиляди декари са изпепелени в поредица от пожари

120 дка овощни градини и гора бяха спасени от изпепеляване край сливенското село Гавраилово, съобщиха от полицията в Сливен. Пожарът тръгнал от запалено сметище до пътя за село Бяла и постепенно се разраснал, достигайки опасно близо до овощните градини край селото. За щастие, поразени от огнената стихия са само един декар череши.

Спасени са 50 декара смесена гора, 25 декара черешова градина и 45 декара с бадеми. 

"Пожарът е унищожил 200 декара лесонепригодни площи. През почивните дни пожарните екипи са се отзовали на 37 сигнала за произшествия в областта. Сред тях са пожар в изоставена овощна градина в землището на град Нова Загора, близо до нерегламентирано сметище на квартал "Шести", като там са унищожени сливови дървета и насаждения от шипка", съобщават органите на реда.

Хиляди декари горяха в Хасковска област през последния ден на юли и първите дни на август. Най-сериозно беше положението между селата Радовец, Присъдец и Филиповци. Изгорели са около 1200 декара пасища и сухи треви. Друг голям пожар горя край село Шишманово, Харманлийско. Огънят е обхванал около 1 000 декара широколистна гора, треви и храсти в периметъра между селата Българе, Шишманово и Овчарово. 

Шест екипа на пожарната се бориха с пожар край Асеновград в посока Кърджали. Огънят е тръгнал от суха растителност в изоставени лозя и се е разпрострял на голяма площ. 

Пожарната обстановка е динамична още от началото на лятото. Статистиката сочи, че над 90% от пожарите в природата възникват след извършването на някаква човешка дейност.