Оранжерийното производството през лятото е предизвикателство. Особено когато дните станат сухи и горещи. Тогава решаващо значение върху реколтата има контролът на температурата и влажността. Днес познаваме различни технологии за регулиране на тези показатели, включително т.нар. “мокра стена”, информира EastFruit.

Български фермер прилага иновации в отоплението и напояването

Тази иновативна система понижава температурата и повишава влажността в оранжерията за сметка на изпаряването на водата. Тя се състои от листове, изработени от целулоза. Стената се нарича “мокра”, тъй като в нея циркулира вода, добивана от резервоар. Поставя се срещу вентилатори, за да може през нея да минава въздушен поток, който да “разпръсква” фини капчици вода и да прави средата по-влажна и прохладна.

Принципът на “мократа стена” е удачно решение за земеделци, които работят в условия на сухо и горещо време. С площ от 90 кв. м едно такова съоръжение има максимална способност да понижава температурата с 10-15 градуса по Целзий. През лятото оптималната температура през деня в оранжерията е желателно да бъде около 23 градуса по Целзий, а влажността на въздуха - 40-70%.

Ефективността на технологията зависи от вида на културите и типа оранжерия, в която се използва. В по-големите оранжерии например е препоръчително да бъдат инсталирани няколко стени.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Гигантска оранжерия отвори врати

Слабо върви разсадът в Северозапада

Апел от оранжериите: Държавата да поеме 50% от осигуровките по постоянните трудови договори