Все още търсенето на разсад за домати в Северозападна България е слабо.

Какво ни казахте: Заради рекордните разходи сме на червено

„Хората не бързат да купуват, защото вероятността от измръзване все още е голяма дори доматът да се отглежда в оранжерия. Ако тя не е отопляема, по нашия край си е рисковано да се посади сега, защото нощните температури все още падат под нулата. Какво ще помогне един обикновен найлон?! Аз моите растения ги държа в допълнителен тунел до началото на месец май даже, защото климатът тук е доста суров. Падали са слани даже след Гергьовден“, обяснява Галя Илиева, която отглежда и разсад, и оранжерийни зеленчуци.

Липсата на търсене към момента държи сравнително ниски цените на разсада. Пикиран в купички върви между лев и лев и 20 стотинки в тази част на страната. Някъде офертират и 1.50, но това е само за специални сортове, които обикновено купуват по-претенциозни хора и то в малки количества за собствена консумация.

„Повечето стопани, които отглеждат домат в оранжерии вече си правят сами разсада така, както правим ние. Продавам само това, което съм засяла в повече. Очаквам пазара да се активизира през втората половина на април. Вероятно тогава и цените ще се вдигнат“, оптимистично прогнозира Галя.

Голяма част от производителите в региона традиционно ползват неотопляеми оранжерии заради оскъпяването, което е проблем от години на хората в най-бедния регион на Европа. Към настоящият момент с повишаване цените на горивата и електроенергията, все по-малко са тези, които са склонни допълнително да топлят насажденията.