Най-големият европейски изследователски център за производство на храни в градска среда отвори врати в Западна Фландрия, Белгия. Наречено Agrotopia, пространството представлява гигантска оранжерия, където ще се прилагат иновативни градски техники за градинарство, пише бразилското издание Ciclovivo.

Студеното време създава допълнителни грижи за оранжериите

Agrotopia е с площ 6 000 кв.м. и в нея ще бъдат засадени зеленчуци и овощни дървета. Пространството е разделено на четири климатични зони, които позволяват отглеждането на различни видове.

При хоризонтално и вертикално производство на храни ключовата техника е хидропониката. Тази система помага за намаляване на въздействието върху околната среда, като водата се използва кръгово, постига се по-голяма производителност на по-малко пространство и е по-защитена от вредители и болести.

На покрива на сградата, който е с площ 9 500 кв.м, има разположени няколко съоръжения.
Предвижда се и създаване на образователен маршрут за публиката, която иска да опознае оранжерията.

Agrotopia е построена от стъкло и стомана. Според изследователския институт Inagro, отговорен за проекта, пространството е достатъчно за разработване, тестване и демонстриране на нови технологии при условия, сравними с реалния свят.

Архитектите от van Bergen Kolpa Architects и META Architectuurbureau, които стоят зад разработването на проекта, твърдят, че структурата е в „кръгова симбиоза с града“. Това е така, защото прилагането на устойчивост присъства и в конструкцията на сградата.  

Сградата улавя дъждовна вода на покрива си, за да я използва за напояване на растенията, а напоителният отток също се третира и използва повторно. Отоплението идва от отпадната топлина на инсинератор за отпадъци.

Производството на храна в града може да бъде ключът към продоволствената сигурност. Много специалисти от цял свят посочват, че е необходимо да се съкратят разстоянията между производство и потребление. Затова градските градини на общността имат нужда от подкрепа, за да бъдат разширени и подобрени.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Що е то блокчейн и има ли почва у нас?

Слабо върви разсадът в Северозапада

Апел от оранжериите: Държавата да поеме 50% от осигуровките по постоянните трудови договори