Дълго се борихме и вече изминаха 6 месеца от нашите протестни действия и повече от 5 месеца от обещанието да бъдат осигурени средства в рамките на 16 млн. лв. И за съжаление все още няма разписана методика как ще бъдат усвоени тези 80% субсидии върху цената на водата. Това каза за Агри.БГ Божидар Петков, председател на Българската асоцияция на малинопроизводителите и ягодоплодните по повод проблемите с цените на водата за напояване, за които се говори отдавна. 

Петков апелира към министъра на земеделието да се направят триосновни неща, за бъде справедлива цената, която стопаните плащат, за да напояват. 

“Смятаме, че цената на водата, която беше обявена през януари месец е несправедливо и изкуствено създадена, при най-високите цени на енергоносителите от 2022 г. през сезон 2023-а - от март месец цените на енергоносителите вече са коренно различни. И тези цени, които бяха с до 380% по-високи вече не са актуални. 

Първото нещо, което трябва да се направи екстремално бързо е цената да се преизчисли спрямо актуалните цени на енергоносителите. Ако не се направи това, ще бъде озаконена несправедливата и висока цена и тези 16 млн. лв. ще са пари, изтекли в пясъка. 

На второ място - субсидията за покриването на част от разходите за вода да бъде разпределена право пропорционално на увеличението. Защото не е справедливо цената на водата, която от 20 стотинки е станала на 25 стотинки, и маржът на оскъпяване е ото 17%, да получи 80% субсидия, а в същото време - водата, която от 1,35 лв. е станала на 2,20 лв., също ще получи 80%”, каза Петков. 

Според него така ще се получат нивата на цените от миналата година и цената за преноса на вода ще е справедлива, защото всички ползватели на водата оперират на един и същи пазар. 

Работна група се заема със стратегия за поливното земеделие

“Не е справедливо един производител на ягоди да ползва вода от 20 стотинки, а в съседното село негов колега да ползва вода на 2,20 лв. и двамата производители на ягоди да продават на един и същи пазар, на една и съща цена.

Настояваме да бъде направена нова методика, тя да е публична, прозрачна  и да бъде разписана от Министерския съвет, така както е разписана за сдруженията за напояване. Защото “Напоителни системи” ЕАД манипулират общественото мнение като в едни случаи показват разписана от Народното събрание методика, но тя се отнася за сдруженията за напояване и няма нищо общо с цената на водата за потребители”, отбеляза Петков. 

Като трето важно действие, което следва да се нарпави, е в съвета на директорите на дружеството да влязат и двама представители на земеделския бранш - един от сектор “Плодове и зеленчуци” и един от сектор “Зърнопроизводство”. 

По думите на Петков заради липсата на методика, голяма част от земеделските производители се въздържат да плащат написаните и връчени фактури за поливна вода от началото на сезона. 

Петков заяви, че очаква среща с министър Кирил Вътев и екипа му, за да се обсъдят и други проблеми на сектора.