Българското розово масло няма да влиза в списъка на продуктите, съдържащи „опасни химикали“. Това стана ясно след като над 300 евродепутати одобриха компромисен текст, според който продуктите от растителен произход, които не са химически или генномодифицирани, няма да попадат в новата класификация на химичните масла. 

Четете още:  Пчелар: Пазарът на мед на едро е блокиран


По време на гласуването 17-те български евродепутати от всички политически групи се обединиха и успяха да наложат внесените от тях изменения към предварителната преговорна позиция. Според нея се очакваше в срок до 4 години ЕК да излезе с ново законодателно предложение за етерично-маслените култури, базирано на доклад за свойствата и ефекта им върху здравето.

Европейският парламент ще се бори да няма ново законодателство за етеричните масла и ще иска Европейската комисия да изготви доклад относно въздействието им върху човешкото здраве в срок не по-рано от 6 години.  


„Това е същински пробив в работата на всички български колеги – нашата неголяма делегация от 17 евродепутата да спечели подкрепата на над 300 свои колеги в защита на българското розово масло“, коментира евродепутатът Андрей Новаков.

Сега вече са на ход националните власти, които трябва в тристранните преговори да се възползват максимално от този пробив и да се борят тази позиция да бъде защитена и от Съвета, става ясно от думите му.  

 „Чу се гласът на България, българското розово масло получи признание. Нещо повече, заместник-председателят на ЕК, Маргаритис Схинас пое ангажимент по време на преговорите по предложението за изменението на Регламента специално внимание да се обърне на етеричните масла, споделяйки, че винаги се е възхищавал на българското розово масло. Имаше ясен ангажимент и от докладчика г-жа Спираки, която отбеляза, че е посетила Розовата долина на България и е обещала, че с тези промени няма да застраши препитанието на розопроизводителите“, коментира евродепутатът Атидже Алиева – Вели, която е член на Земеделската комисия в ЕП.

Измененията в Регламента за класификация, етикетиране и опаковане на химикали (CLP), инициирани от Европейската комисия, предвиждаха етеричните масла да бъдат класифицирани като потенциално опасни въз основа на съдържащи се в тях елементи. Общата позиция на българските евродепутати обаче защитава тезата, че  че етеричните масла не трябва да бъдат класифицирани и третирани като смес от химически елементи, а като един компонент.  Това е така, защото съставът на розовото масло не е константен, а зависи силно от условията, в които виреят розите – метеорологичните особености, киселинността на почвите, честотата на валежите и др., тоест те са вещества с многобройни съставки, които в различни условия могат да варират като количество и наситеност.

Искането за изменение беше подкрепено от депутати от пет европейски държави - Франция, Испания, Италия, Румъния и Хърватия.

Очаква се в края на годината Европейската комисия трябва да публикува и своите предложения за промени в другия регламент с отношение към етеричните масла – Регламента относно регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на химикали (REACH).