Очаква се изискването за определените в нормативната уредба реализирани количества мляко по обвързана подкрепа да отпадне за предстоящата кампания. Това съобщи пред Агри.БГ Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

Животновъди: Да се разшири обхватът на мярката по високопланинските пасища

В края на агнилната кампания и преди доилния период овцевъдите с радост биха прегърнали такава добра новина предвид огромните затруднения с реализацията на млякото през Кампания 2023. Промените обаче все още са в работен вариант.

„Нашето предложение за тази година и това, което се очертава да бъде прието, е да няма изискуеми литри за доказване по обвързаното подпомагане. Съобщавам работна информация, в момента се водят преговори с Европейската комисия, не е потвърдено още оттам, но се очаква това да стане, информира Караколев.

По думите на браншовия представител промените са с оглед намаляване на административната тежест и опростяване на изискванията за фермерите.

Едно от сериозните облекчения би било именно да отпадне задължението за доказване на определени литри.

Ще се иска само животните да са включени в развъдни програми, тоест да са под селекционен контрол, да са регистрирани в млечно направление и с регистриран договор от изкупвач в Държавен фонд „Земеделие”. Може би всички тези проверки ще бъдат служебни. Идеята е фермерът да има по-малко административна тежест”, заяви още Симеон Караколев.