Темата за намаляване на ДДС на храните отново се завъртя в публичното пространство, като освен от представители на другите партии в коалицията вече се чуват предложения и от „Продължаваме промяната”, чийто финансов министър - Асен Василев, не бе съгласен с това при изготвянето на Бюджет 2022.

Дали управляващите ще предприемат фактически действия в тази посока, изпълнявайки коалиционното си споразумение, или е поредният шум? В същото време браншови представители в земеделието припомнят за ползите, които данъчното облекчение би донесло.

Гласувайте: Нужно ли е фермерите да доказват разходи за получаване на COVID помощта?

За днес, 20 април, бе планирана среща в земеделското министерство с бранша, за която няма точен дневен ред, но от сектор „Плодове и зеленчуци” вече набелязаха важни теми, които държат да бъдат обсъдени. „Искаме нулева ставка на ДДС за плодове и зеленчуци поне за срок от една година”, заяви пред Агри.БГ Тодор Джиков, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК).

„Отменихме протестите, но останахме в протестна готовност, защото министърът пое ангажимент да направи дерогация за de minimis за плодове и зеленчуци, която да се вкара в актуализация на бюджета, като на спокойствие се изчислят актуалните технологични карти на производство, анализират се реалните загуби от икономическото състояние и се доподпомогнат различните култури адекватно. Очакваме това също да стане”, отбеляза Джиков.

Той обясни, че на срещата тези две искания ще бъдат отправени, както и в официално писмо до премиера и финансовия министър. Браншовият представител изтъкна, че данъчното облекчение освен изсветляване на сектора в момент на икономически сътресения би довело и до редица ползи по веригата.

„Това ще даде глътка въздух на самите производители, защото ще може да се разчита на ДДС кредита, който са платили на увеличените разходи (за торове, препарати, горива...). Ако се въведе нулева ставка, то с помощта на държавата ще се коригират също крайните цени, а не да се дава възможност на търговците да си увеличават маржа. Това би било оздравителна мярка за сектора, но и ако държавата си свърши добре работата по мониторинга и контрола, и за цените за потребителите", убеден е председателят на НАК.

Тодор Джиков: Още един плюс. Въвеждането на нулева ставка ДДС за плодове и зеленчуци, даваща възможност на производителите да си възстановят ДДС-то за покупки на торове, препарати за растителна защита и гориво, ще подпомогне само реалните производители, които действително правят разход. Плащания на хектар дават възможност и на некоректни производители, които не правят разходи, да получат пари.

По думите му се очакват сериозни пазарни сътресения в сезона на беритбите, защото ще има свръхпроизводство в Европа, което трябва да отиде някъде. Именно с основанието за повишаване на конкурентноспособността на българското производство пред вносното от „Продължаваме промяната” (ПП) също обявиха, че ще се работи за премахване на ДДС върху родното производство плодове и зеленчуци. 

“Изпратили сме и запитване към Министерството на финансите, които ще направят изчисление и ще кажат възможно ли е това”, заяви в ефира на Нова телевизия депутатът Настимир Ананиев.

Той обяви още, че от партията искат падане и на ДДС-то на хляба. По думите му ПП ще отправи предложение за промените към коалицията. Това може да се приеме обнадеждаващо, тъй като досега останалите коалиционни партньори, най-вече от БСП, посочваха несъгласието на министър Асен Василев с тази политика. 

Пред Агри.БГ още през февруари агроминистерството обеща, че ще продължи да се бори за намаляване на ДДС и да преговаря с финансовото министерство, но така и не стана ясно внесено ли е такова предложение за обсъждане в Народното събрание, по-скоро не, след като с проблема се ангажира председателят на парламентарната комисия по земеделие Пламен Абровски от „Има такъв народ”. Тогава той увери, че ще внесе предложение за промяна на ДДС на основни храни. 

Сега обаче самите мандатоносители изглежда се активизират по темата. Дали тази на пръв поглед вътрешна конкуренция в коалицията ще се окаже ползотворна по отношение на така желаната от фермерите промяна на ДДС-то, а няма да е знак за нещо друго?