Ден преди отварянето на приема по COVID мярката агроминистерството и браншът отново ще се срещнат, на 20 април. Дневният ред не е ясен, но едва ли ще има време за обсъждане на ставките по кризисната мярка, както бе обещано миналата седмица. От сектор „Плодове и зеленчуци” смятат, че има достатъчно важни теми обаче, на които сега им е времето и до които Министерството на земеделието (МЗм) още не е стигнало.

Гласувайте: Нужно ли е фермерите да доказват разходи за получаване на COVID помощта?

На последния Консултативен съвет, дълго чакан от производителите, в светлините на прожекторите бяха ставките по COVID мярката, които разочароваха голяма част от растениевъдите. А те и без това си бяха достатъчно недоволни заради намалената сума по обвързана подкрепа тази година. Всъщност именно тя бе причината овощари и зеленчукопроизводители да поискат 150 лв./дка по COVID мярката. След като и това не се сбъдна, от сектора искат допълнителна помощ, която да отговаря на увеличените им разходи.

„Един от най-важните въпроси, който предложихме за Консултативния съвет и който не беше включен в дневния ред, бе за осигуряване на безвъзмездни средства за допълнително подпомагане в размер на 150 лв./дка за плодове, съобщи пред Агри.БГ Живка Гроздева, председател на Асоциацията на овощарите в България.

Защо точно 150 лв./дка? По думите ѝ реално сумата трябва да е доста повече, но това е минимумът, с който производителите да успеят да покрият поне част от увеличението на разходите си за производство. От МЗм са изчислили, че то е около 450 лв./дка, а до момента се знае, че ще се отпуснат около 102 лв./дка за плодове по COVID мярката. 

Живка Гроздева: И сега се пита в задачата как ще компенсира производителят на ябълки, да речем, останалите 348 лв./дка (а те са повече) увеличение на разходите си само за 1 година?!

По наши данни, събрани от десетки производители на плодове, разходът за производство се е увеличил спрямо 2021 г. или 2020 г. с 550-750 лв./дка. Причините са известни - 80% по-скъпо гориво, огромен ръст при цените за електричество, поливна вода, торове, препарати, ръчен труд. В овощните насаждения няма много варианти за оптимизация на разходите и ресурсите, тук всички мероприятия са като брънките на една верига- пропуснеш ли нещо, негативният резултат не закъснява”, поясни браншовият представител.

Месеци преди да станат ясни парите за обвързано подпомагане, кризисната мярка, преди Консултативния съвет на 12 април и преди анализът на агроминистерството, обосноваващ подпомагането на секторите, който ,между другото, още никой не е видял, браншовиците алармираха, писаха писма и предлагаха конкретни мерки и механизми, с които да се защити родното производство в настоящата криза. Сега за пореден път те се надяват, че срещата ще обхване поне част от техните предложения.

„Други важни въпроси, по които трябва спешно да се предприемат действия, са удължаване периода на прилагане на “ Национална програма за контрол на вредителите в трайните насаждения през зимния период”, както и увеличаване на бюджета и ставките по програмата и на държавната “Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция”. Тези две мерки трябва да продължат да бъдат прилагани и през новия програмен период”, убедена е Живка Гроздева.

По думите ѝ проблемите със застраховането на земеделска продукция и намаляването на ДДС за български плодове и зеленчуци „също не намериха своето място в дневния ред на МЗм”.

В свое прессъобщение от ведомството споменават, че предстоящата среща на 20 април 2022 г. ще е във връзка с подмярка 4.1, схемите за училищен плод, възможностите за засилен фитосанитарен контрол при вноса на плодове и зеленчуци, а на 28 април 2022 г. предстои среща с представители на търговските вериги.