"В момента бера плодовете на това, което аз самият като министър съм посял. Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) беше фаворизирана." Това каза министър Мирослав Найденов на пресконференция в Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

„Днес тях ги няма тук и аз няма да ги коментирам. Има един принцип, който трябва да се спазва – когато някой го няма, не го коментираш. От нас няма предложение, няма и да има. Те ще получат това, което е заложено в бюджета за следващата година – 25.50 лв. на декар. Това са възможностите към момента, и на мен ми се искаше да бъдат повече. Ако в момента проявим слабост – цялото правителство или някой от министрите, и се поддадем на този натиск, ще се получи ефектът на доминото.

За пореден път се обръщам към тези, които днес не са на тази маса – те да бъдат стълба, около който да оцелеят останалите сектори. Това е тежкият избор. Ние имахме заложени средствата, за които те настояват в бюджета, но това означаваше да вземем от по-слабите. Тези, които в последните години създадоха един много устойчив сектор, те могат да устоят на кризата.

Животновъдството, например, е потребител на техните фуражи. Аз, освен министър, съм и гражданин и баща, и искам ние да имаме, освен нашето зърно – нашите месни произведения и плодове и зеленчуци. Затова трябваше в тази тежка ситуация да вземем това тежко решение”, каза министър Найденов. Радостина ГЕОРГИЕВА/Агенция Фокус