Колкото и да се опитваме да вникнем в същността на екосхемите в рамките на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз, толкова повече се объркваме. Ние, като журналисти, и те – земеделските производители. 

Важно е да отбележим, че промените в Стандартите за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС), които ще влязат в сила след решението на Европейската комисията за промени в Стратегическия план, са заложени за Кампания 2024. Това стана ясно по време на започналата през тази седмица информационна кампания на Министерството на земеделието и храните.

По време на разяснителните срещи експерти от агроминистерството информират фермерите за екосхемитие. Но стандартите търпят промяна, а със сигурност голямата част от фермерите вече се изгубиха в превода на брюкселските изисквания.

Предстоят промени в четири от стандартите -  ДЗЕС 5, ДЗЕС 6, ДЗЕС 7 и ДЗЕС 8. 

Но и за ДЗЕС 101 да говорим, на драгия земеделски производител вече му е ясно, че нищо не е ясно.

И тук вината не е в нашия телевизор – или иначе казано, не можем да обвиним министерството или някой конкретен човек. Това е така, защото положението е генерално сбъркано още на ниво Европейска комисия.

И оттам тръгват всички беди на родните фермери и техните колеги в останалите европейски държави.

Протестите на земеделските производители в Западна, Централна и Източна Европа дадоха ясен знак, че нещо не е наред. Ама много не е наред. Наближаването на изборите за Европейски парламент също даде тласък на политическото лицемерие и лидерите в ЕС се сетиха, че май трябва да премахнат част от административната тежест и да опростят ОСП. 

След хубавия натиск над фермерите, земеделската общност в Европа не вярва вече в обещания. Нивата иска мотика, а фермерът иска ясни и прости правила. 

Както се казваше в онова стихотворение на Вапцаров:”Това е толкоз просто и логично”!

А ако искате да разберете какво мислим за Системата за електронни услуги на Държавен фонд "Земеделие", вижте видеото. Ако нещо ви е интересно, пишете ни в коментари или просто ни пратете поздрави.

Четете Дарик в Агри.БГ и случайте Агри.БГ по Дарик радио.

Всички епизоди⁠ на AgriПодкаст 
🎧: Ние сме в Spotify: ⁠https://bitly.ws/stav
🎧: В Anchor: ⁠https://bitly.ws/3fxAY
🎧: Както и в Google Podcast: ⁠https://bitly.ws/sJtI