Като че ли акцентът в момента е това, че само се контролира, като че ли един Биг Брадър следи фермерите постоянно какво правят, коментира за Агри.БГ проф. Димитър Греков, бивш министър на земеделието. 

Още по темата: Атидже Алиева-Вели: Имаме нужда от ново начало в земеделието

„Те нямат време да се занимават с производство, защото попълват дневници, изисквания, четат и така нататък. Накрая някой ги проверява, без те да се получили достатъчно информация”, допълни той.

За съжаление, новият програмен период на Общата селскостопанска политика, е еднакво нова както за земеделските изисквания, така и за държавната администрация. В движение се приемат наредби, изменят се изисквания, въвеждат се нови правила, зареждат се слоеве в СЕУ, правят се внезапни проверки.

„Мерките, които се изискват, не трябва да бъдат само контролиращи. Организации, като Национална служба за съвети в земеделието, трябва по-бърз и пряк път да разясняват на земеделските производители, а не само да се изисква от тях и то в последната минута. Наблюдавал съм в Гърция как се помага на фермерите. Във всеки район се знае кои са земеделските производители и те веднага биват информирани за най-новите неща. По този начин те са в част с новите изисквания и се съобразяват. А при нас се получава някак си обратно”, смята проф. Греков.

Друг проблем според него е директното транспониране на европейски политики в България, без да се вземат предвид особеностите на страната и пулсът на родните земеделски производители. 

„Администрацията, която докладва и участва в разработката на Стратегическия план, трябва да действа адекватно. България е особена със своя климат и почвени условия. Ние трябва да докладваме за тези особености, с които европейските администратори трябва да се съобразяват. Защото, когато една мярка се предложи в България и от нея започне да се изисква, виждаме, че противоречията водят до неразбиране. По-скоро тя не може да се приложи адекватно в България”, споделя своите наблюдения професорът.

Затова според него връзката между асоциациите, организациите на производители и самите фермери трябва да бъде много активна. Нужно е да се чува техният пулс, дори и в Брюксел. 

„Земеделците не са само произвеждат. Те са достатъчно интелигентни, за да могат да дадат конкретни предложения за някои неща, за които е явно, че сме в пълно противоречие с това, което се изисква”, категоричен е прод. Димитър Греков. 

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg