През тази седмица се очаква да бъде издадена временна заповед, за да могат да започнат легална работа ловците на трюфели и събирачите на диви гъби. 

„Проблем беше, че от аграрното министерство се забавиха много със заповедта, която да въведе новите изисквания. В последствие обещаха да ни впишат в работната група за изменение в Закона за горите, където да се направят необходимите промени, за да важи позволителното на национално ниво, както ни беше обещано. По сега действащия закон има противоречия“, коментира за Агри.БГ Светлозар Сидеров, председател на Национална федерация на ловците на трюфели в България.

След последните промени в законодателството търсачите на диворастящи гъби трябва да плащат осигуровки, дължат и фиксиран данък, а работата им в горите ще се води за стаж, става ясно от думите му. 

„Взе се решение да плащаме общата такса в горските стопанства, а те по ЕГН на всеки берач да правят необходимите вноски - хем да има събираемост, хем да е по-лесно за хора. Реално сезонът на гъбите е особено кратък и никой няма да има време да ходи да плаща в НАП и НОИ“, уточни още Сидеров. 

В добри години добивът годишно възлиза на 440 тона трюфели и близо 1000 тона диворастящи гъби. Около 30 000 са ловците на трюфели у нас, над 600 000 са събирачите на диворастящи гъби. 

 

Според него са договорени възможно най-низките плащания за момента. Сега един берач е достатъчно да отиде в най-близкото горско стопанство и да заплати около 170 лева месечна такса. От нея осигуровките са 100 лева, има фиксиран данък 30 лева и 36 лева горска такса. „С този документ берачът има право да обикаля територията, не на едно стопанство, както беше до сега, а на едно държавно предприятие, което обхваща 15-16 горски ловни стопанства“, коментира още председателят на федерацията. 

Не е тайна, че с копаенето в горите се унищожават находищата на трюфели. „Очаква се в Закона за горите, най-после да вкараме текст, който да ограничи използването на определени инструменти и да се завиши контролът относно това копане“, казва още ловецът на трюфели. 

През последните 2-3 години климатът е все по-неблагоприятен, но засега има находища на диворастящи гъби и трюфели в страната. Вече обаче е по-трудно да се определят районите за вадене на гъби, защото има голямо значение къде е паднал дъжд. 
„Изместват се и трюфелите, но проблемът е в това, че изобщо не се появяват през последните години. От 4-5 вида, само един имаше през миналата година“, споделя специалистът. 
Българският пазар за трюфели е символичен, стоката се изнася основно за Италия, Франция, Испания, както и за Щатите.