Вече от няколко месеца се говори, че ЕК е разработила три механизма за допълнително подпомагане на фермерите – 10,6 млн. евро от кризисния фонд с 200% национално дофинансиране, временната рамка за Ковид помощта и до 5% от бюджета на ПРСР. 

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

При откриването на изложението БАТА в Стара Загора земеделският министър д-р Иван Иванов хвърли малко повече яснота относно механизма за разпределение на тези извънредни средства:

„Ще предложим няколко варианта, които ще бъдат по различни нотификации“, обясни Иванов. А на уточняващия въпрос на Агри.БГ дали ще има пари за торове и фуражи, той обясни следното: „Разбира се, за какво друго да ги даваме.“

Тази седмица предстои екипът на Иван Иванов да представи своите разчети пред Министерството на финансите. След актуализацията на държавния бюджет, начинът за разпределяне на тези средства ще бъде коментиран с представителите на земеделските производители. 

Ресорният министър коментира също предложението за нов модел на обвързано подпомагане на база на произведена продукция, който да се прилага в новия програмен период:

„Подобен разговор бихме водили, след като получим първите бележки по Стратегическия план от ЕК. Едва тогава ще дадем окончателно становище и ще финализираме плана“, обясни Иванов.

На въпроса дали цената за изкупуване на зърното за държавния резерв ще бъде вдигната, след като този процес се забави с два месеца, Иванов обясни, че това е тема на разговор с Министерството на финансите. Решението трябва да дойде от Министерския съвет (МС).

„Каквото и количество да задържим, недостиг на пшеница в България няма да има. Въпросът е докъде ще стигне желанието за печалба на зърнопроизводителите – от това зависи всичко. Ние не можем да се намесим директно в продажбите, които извършват. Колкото повече те желаят да спечелят, толкова повече цената се вдига“, категоричен е Иван Иванов.