Възможен ли е коренно различен подход по отношение на обвързаната подкрепа в България? От години фермерите настояват за едно - субсидиите да се дават за произведена продукция. Досега това беше невъзможно, тъй като деноминатор бяха средствата. Възможно ли е обаче деноминатор да бъде продукцията? Оказва се, че може.

Не изпускайте приеми и плащания през месец май

По темата Агри.БГ разговаря с председателя на Комисията по земеделие в НС - Пламен Абровски, на Десетия национален събор на овцевъдите, който се организира от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

“Дълго време говоря с животновъди и производители на плодове и зеленчуци. Изслушвам техните проблеми и искания. Оказва се, че един от основните е свързан с разпределението на обвързаната подкрепа. Затова помислих за нов подход при методиката за разпределението на сумите. Възможно е схемата да се промени така, че плащанията отново да са на глава животно или на декар, но деноминаторът да не бъде брой животни или площ, а произведена продукция”, обясни Абровски.

По думите му по този начин това ще подпомогне високоефективните ферми и тези, които наистина се стремят да бъдат конкурентоспособни. 

Идеята е проста - за деноминатор ще се приема произведеното количество суровина. Съответно първо се изчислява ставката на база литър мляко или на база произведена продукция. А след това се разпределя на броя животни или на броя хектари, които даден бенефициент има.

“Ако твоето стадо дава повече мляко, ти ще получаваш повече пари. Съответно важи и обраното - ако дава по-малко мляко, ще получаваш по-малко пари. По този начин ще вдигнем изключително много ефективността на стопанствата”, категоричен е той.

Всичко това неминуемо е свързано и с изсветляването на сектора, а субсидиите ще бъдат разпределени по-честно.

“По този начин ще насърчим земеделските производители да инвестират в по-продуктивни животни, за да вземат по-висока субсидия. Единственият негатив ще бъде за т.нар “схемаджии” или “чертожници”, защото държавата ще знае напълно колко продукция е произведена и съответно колко мляко са купили мандрите. Така веднага ще се хванат недобросъвестните фермери”, добави Абровски.

По думите му същата методика може да се прилага и за производителите на плодове и зеленчуци.

“Този сектор също ще се изсветли и ще има абсолютен контрол. Тогава вече можем да започнем да проверяваме кой има право да продава на борсите и колко е продал, защото веднага ще си проличи. Всички сме чували за това, че на пазара отива даден човек, който си е изкарал зелено картонче от 5 дка лук, а е продал 20 тона ябълки. Това ще бъде елиминирано”, категоричен е председателят на парламентарната Комисия по земеделие.

Като отрицателна страна на това предложение Абровски единствено отчита факта, че фермерите ще имат нужда от време, за да се напаснат към новите изисквания по схемата.

“Хубавото е, че всеки ще получава субсидия спрямо производството си. По този начин ще насърчим високопродуктивните стопанства и тогава вече парите ще могат да се използват по линия на Втори стълб за истински инвестиции”, отбеляза Пламен Абровски.

Според него ако този подход на обвързано подпомагане се обоснове добре, ЕК не би трябвало да откаже на България подобно предложение. И въпреки че Стратегическият ни план вече очаква своите забележки, подобна промяна може да бъде нанесена.

“Доколкото ми е известно, в Полша е имало подобна схема, само че се е прилагала единствено за плодове и зеленчуци - колкото повече произвеждаш, толкова повече субсидия вземаш, съответно толкова по-висока е твоята себестойност. Тук вече говорим за истинска ефективност”, заключи Пламен Абровски.