Конкурентоспособността на сектора зависи от иновационните процеси в селското стопанство. А България може да се превърне в страна с модерно и развиващо се земеделие, като предостави възможност на земеделските стопани да затвърждават своите позиции и да излизат на световните пазари. Това каза земеделският министър д-р Иван Иванов на откриването на изложението БАТА Агро в Стара Загора. Агри.БГ излъчи откриването на живо.

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

“Щастлив съм да отбележа, че българските земеделски стопани имат възможност да използват съвременна техника при отглеждане на производството и продукцията си.

За периода 2019-2021 г. в страната са регистрирани 3227 нови колесни трактора и 492 зърнокомбайна”, обяви земеделският министър.

Министър Иванов обясни, че по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.  са сключени 1647 договора с общ размер на договорената субсидия 371 598 337 евро (726 772 лева), като размерът на изплатените средства е 295 358 880 евро (577 671 758 лева).  Общият брой на постъпили проектни предложения е 8803.

По думите му за 2022 г. са изплатени до момента 5 202 821 евро (10 175 834 лв.).

Иванов добави, че от одобрените проекти 1367 включват инвестиции за селскостопанска техника. Той заяви, че по 1110 проекта със селскостопанска техника е изплатена субсидия в размер на 518 657 956 лв., с общ размер на одобрените разходи за техника в размер на 892 357 413 лв.

"Необходимо е постепенно и плавно подновяване на селскостопанския технологичен парк с нови, по-модерни, по-надеждни и по-качествени енергетични машини (трактори и зърнокомбайни), което ще спомогне българското земеделие да стане не само по-модерно и по-сигурно, но и по-високопроизводително и доходоносно", каза още земеделският министър.

От своя страна председателят на Българската асоциация на търговците на агротехника (БАТА Агро) Даниел Минев каза:

“За пореден път успяхме да организираме изложението. Горди сме, че в годините БАТА Агро се доказа като най-представителният и най-полезният форум в агросектора. Тук среща представителите на бизнеса и на фермерите. Могат да намерят решение за всички съпътстващи дейности в работата си. 

Основен фокус на БАТА Агро винаги са били и демонстрациите. Имаме възможност да покажем техниката в реални полеви условия. Фермерите могат да направят тест драйв. Важна част от изложението са и опитните полета с посеви. Там могат да се видят резултатите от различните семена, торове и препарати при пролетните и есенните култури”, категоричен е той.

Тази година четиринадесетото издание на специализираното изложение за земеделие представя 160 фирми на близо 35 000 кв.м. нетна изложбена площ. 


Новото тази година на БАТА Агро е фермерският пазар, който се реализира със съдействието на „Хранкооп“.
“Идеята беше мотивирана от желанието на организаторите на форума от Българска асоциация на търговците на агротехника да подкрепят българските производители. Пазарът е разположен в сектор C1, в близост до изхода на изложението”, обясниха от БАТА АГРО.

Форумът се провежда в периода от 16 до 20 май 2022 година на традиционното място – Летище Стара Загора.