За пореден път ставаме свидетели на безпринципен и лобистки подход против десетките хиляди малки и средни животновъди. Предложението минималната помощ de minimis да няма лимит на подпомагането е абсурдно. Това каза за Агри.БГ Симеон Караколев - съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) след срещата в понеделник, 6 ноември, в земеделското министерство.
 

Четете още: Ето как да направите справка с резултати от Системата за мониторинг на площ

По думите му спряганите ставки са между 2-3 лв. за дребните преживни животни (ДПЖ) и между 15-20 лв. за едрите преживни животни (ЕПЖ) по de minimis. 

“Така ли правителството изпълнява меморандума в частта му за подкрепа на малките и средните стопанства по de minimis? Ако Министерството на земеделието приеме подобен подход, заявен от някои представители на срещата днес, това няма да помогне по никакъв начин на малките и средни стопани, освен това за пореден път ставаме свидетели на безпринципен и лобистки подход против тези десетки хиляди стопанства”, заяви Караколев.

По думите му винаги трябва да се търси фокус на подпомагането, затова и от НОКА излизат с предложение минималната държавна помощ да се дава за 300 ДПЖ във всяко стопанство. Според техните изчисления ставката на глава не бива да бъде по-ниска от 9 лв.