Ако сте животновъди, които кандидатствате за подпомагане по обвързана подкрепа, няма как да не сте разбрали, че от Кампания 2022 може да заменяте заявените животни с други животни, отговарящи на изискванията за подпомагане по съответната схема, към последния ден за подаване на заявления за подпомагане, а не към момента на замяната, както предвиждаше досегашният текст.

Вижте Наръчника за директни плащания за Кампания 2022

Тук веднага възниква въпросът как се действа например при смърт на животни за подпомагане в периода на задържане. Обърнахме се за отговор към Министерството на земеделието със следния казус, изпратен от читател на Агри.БГ:

Какво се случва, ако към последния ден на кампанията си заявил животните си, което е към 9 юни, и в срока на задържане, който е 100 дни, към 10 септември обикновено, умре животно или се наложи да го заколиш или продадеш за колене по нежелани причини (усложнения при раждането, счупване на крак, чуждо тяло)? Какво следва и как се процедира?

В отговора на държавните експерти се посочва, че изменения на наредбите, уреждащи директните плащания, се налагат заради получен от ЕК доклад от одит на схемите за обвързано с производството подпомагане на животни № NAC/2020/008/BG/RLF.

В член 30, параграф 2 от Регламент (ЕС) № 640/2014 се предвижда възможност за замяна на животното, за което е подадено искане за плащане само когато заместващото животно е допустимо само по себе си. Това означава, че животно, което не отговаря на критериите за допустимост в началото на периода на задържане, не може да се използва за заместване на животно, което отговаря на критериите за допустимост, по време на периода на задържане. 

Животно, което е умряло, заклано или продадено за колене през периода на задържане, може да бъде заменено само с животно, което е било в стопанството от началото на периода на задържане и още тогава е било допустимо за подпомагане, включително по отношение на минималната възраст. 

Тази препоръка на ЕК е отразена в Наредба № 3 от 2015 г. за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания.

Съгласно чл. 30, параграф 3 от Делегиран регламент (ЕС) № 640/2014 на Комисията от 11 март 2014 г. за допълнение на Регламент (ЕС) № 1306/2013 на ЕП и на Съвета „ако декларираният в заявлението за помощ или искането за плащане брой животни превишава броя, определен в резултат на административни проверки или проверки на място, размерът на помощта или подпомагането се изчислява въз основа на установените животни“. 

За умрялото или заклано животно кандидатът за подпомагане няма да получи плащане.

В чл. 32, ал. 1 от същия делегиран регламент е разписано, че извън посоченото намаление на броя на животните, за които се плаща, не се налагат административни санкции „когато бенефициентът не може да изпълни критериите за допустимост, ангажиментите или други задължения в резултат на въздействието на природни сили върху животните му, при условие че е уведомил компетентния орган в писмена форма в срок от десет работни дни от момента, в който е установил намалението на броя на животните“.

В ал. 2 на същия член са посочени следните случаи на естествени обстоятелства, засягащи стадото едър или дребен рогат добитък: 

а) смърт на животно в резултат на болест или 
б) смърт на животно в резултат на инцидент, за който бенефициентът не може да бъде държан отговорен.

В тези случаи плащането ще бъде намалено само със ставката за умрялото или заклано животно, без да бъдат налагани допълнителни санкции.

Важно е обаче да уведомите ДФЗ писмено в срок от десет работни дни от момента, в който животното е умряло или заклано. За целта може да използвате формуляр по образец заедно с подписана декларация за форсмажорното обстоятелство, уреден в чл. 13, ал. 1 от Наредба № 5 от 2009 г. за условията и реда за подаване на заявления по схеми и мерки за директни плащания.