Кампания 2022 за подаване на заявления за директни плащания идва с прецизирани изисквания относно подаването на документи за доказване на продукция, замяна на животни и съответствието на вида заявена култура с начина на трайно ползване на физическия блок. 

Сроковете през март, за които да внимавате

Новите правила са заложени в Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 3 от 2015 г. за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания, публикувана в брой 17 на „Държавен вестник“, и се изразяват в следното.

Вижте пълните текстове на Наредба 3, Наредба 5 за подаване на заявления за директни плащания и Наредба 19 за схемите за преходна национална помощ.

Стопаните ще могат да заменят заявените животни с други, които отговарят на изискванията за подпомагане по съответната схема, към последния ден за подаване на заявления за подпомагане, а не към момента на замяната, както беше до момента.

Когато стопаните кандидатстват едновременно по схемите по чл. 19 и чл.19а (тоест обвързано подпомагане за млечни крави и обвързано подпомагане за млечни крави под селекционен контрол), доказаните реализирани на пазара количества краве мляко да се разпределят пропорционално на броя на заявените по всяка от двете схеми млечни крави.

Отпада възможността за идентифициране на овце и кози, родени преди 31 декември 2009 г., само с обикновена ушна марка. Нужно е вече поставяне и на електронни средства за идентификация.

По отношение на разходооправдателните документи за реализираната продукция ще се изискват фактури при плащане по банков път и фискални касови бележки при плащане в брой, издадени от фискално устройство, когато земеделските стопани са търговци по смисъла на чл. 1 от Търговския закон. А при директни продажби на сурово мляко от млекомат ще се търсят фискални отчети от млекомат.

При смърт на кандидата за подпомагане, упълномощен от всички негови наследници с нотариално заявено пълномощно представител ще има правото да предостави изискуемите документи за реализирана продукция. В тези случаи документите за реализация преди смъртта следва да са издадени от името на земеделския стопанин, а след нейното настъпване –  от упълномощения представител.

Въведено е изискване по схемите за обвързано с производството подпомагане за плодове и зеленчуци видът на заявената култура да съответства на начина на трайно ползване на физическия блок, в който тя попада. Изброено е при какъв начин на трайно ползване на физическия блок подпомагането на тези площи е допустимо.

На подпомагане вече подлежат и животни от породата Източнофризийска овца.

Като заключителна разпоредба се прави и промяна в Наредба № 19 от 2015 г. относно контрола на схемите за преходна национална помощ. Когато при проверките на място се констатира значително неспазване, Разплащателната агенция увеличава процента на кандидатите, които да бъдат проверявани на следващата година.

Изменението в Наредба № 5 от 2009 г. за условията и реда за подаване на заявления по схеми и мерки за директни плащания е козметична, като думите „министъра на земеделието, храните и горите“ и „Министерството на земеделието, храните и горите“ се заменят съответно с „министъра на земеделието“ и „Министерството на земеделието“, а съкращението „МЗХГ“ се заменя с „МЗм“.