За Кампания 2022 периодът на задържане на животните е от 11 юни (включително) до 29 август (включително) 2022 г. Тези дати важат за всички схеми за обвързано подпомагане.

Вижте Наръчника за директни плащания за Кампания 2022

Съгласно Наръчника за директни плащания за Кампания 2022 животните се задържат в стопанството 80 дни, считано от деня, следващ последния ден за подаване на заявленията за подпомагане. 

От тази година има промяна в процедурата за замяна на заявените животни с други. Заменящите животни трябва да отговарят на изискванията за подпомагане по схемата към последния ден за подаване на заявления за подпомагане. Земеделските стопани трябва да заявят замяната писмено лично или чрез упълномощено лице в срок до 7 работни дни от края на събитието, което е наложило замяната, в областната дирекция на ДФЗ.

Документите за доказване на реализация трябва да са издадени в периода от 1 октомври 2021 г. до 30 септември 2022 г. и да се представят в срок от 5 до 31 октомври 2022 г.

Ще се изискват фактури при плащане по банков път и фискални касови бележки при плащане в брой, издадени от фискално устройство, когато земеделските стопани са търговци по смисъла на чл. 1 от Търговския закон. А при директни продажби на сурово мляко от млекомат ще се търсят фискални отчети от млекомат.

За първи път е регламентирано и как се действа при смърт на кандидата за подпомагане. В периода след смъртта документите следва да бъдат издадени от представител на повече от половината от неговите наследници, упълномощен с нотариално заверено пълномощно.

По схемата за преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки стопаните трябва да задържат в стопанствата си заявените животни най-малко 100 дни от деня, следващ последния ден за подаване на заявленията за подпомагане. За Кампания 2022 г. периодът на задържане на животните по тази схема е от 11 юни (включително) до 18 септември (включително) 2022 г.

По схемата за преходна национална помощ за говеда допустими за подпомагане са фермери, които към последния ден за подаване на заявленията за подпомагане от текущата кампания (10 юни 2022 г.), отглеждат в стопанствата си поне 70% от референтния брой животни, отглеждани към 28 февруари 2009 г.