Господин Витянис Андрюкайтис (европейският комисар по здравеопазването и безопасността на храните – бел. ред) винаги е помагал на България. С него имам прекрасни отношения. Знам неговите забележки. Безспорно и очевидно е, че имат основание. Това каза земеделският министър Десислава Танева, по повод коментара на еврокомисаря относно действията на българските власти, във връзка с африканската чума по свинете (АЧС).

ЕК за чумата: Някой не си е свършил работата както трябва


„Не мога да коментирам забележките, освен в ситуацията, в която сме, да направя максимално възможното, за да се овладее кризата. Вирусът се развива във времето. Под „небрежност“ вероятно имат предвид, че е проявена във входа на превенцията и това, че е допуснато заболяването да влезе у нас. Но нека не забравяме, че ние граничим в Румъния. Това е страна с близо 1600 огнища, с много евтаназирани свине. Само за миналата година те са 300 хил. на брой“, каза Танева и добави, че не може да отговори на въпроса кой не си е свършил работата, тъй като „това е процес, който засяга много звена по веригата“

По думите й, експертите, които пристигнаха от ЕК у нас, са работили на терен и днес са отпътували.

Те са предоставили препоръки на страната ни за справяне с АЧС.


„Днес ще се организираме да оформим съответните препоръки в указания и заповеди и утре сутринта ще поканим председателите на ловните сдружения и дружинки.

Експертите от ЕК са установили, че има доза недоверие от хората и че се изпълняват мерките, с цел доказване изпълнението на мерките на властите, а не по същество дали са изпълнени както трябва. В този смисъл обучителният процес е много важен“, обясни земеделският министър и добави, че освен европейските експерти по места професори и учени от Центъра за оценка на риска участва в областни епизоотични комисии в Северна България по места, за да запознаят хората със заболяването и темата с личните стопанства.

Предупреждение: Чумата може да унищожи цялото свиневъдство

„По отношение на личните стопанства, това е тема за цяла Източна Европа. Експертите от ЕК казаха, че ще инициират дебат в Европа, защото темата е една и съща за всички страни“, добави министър Танева.

Ще получат ли фермерите, които отглеждат свине в т.нар „заден двор“ подпомагане?

„Тези свине, които не са регистрирани по европейски регламент, не подлежат на компенсации и ЕК не може да ги компенсира. Българското правителство отпусна пари за справяне с кризата. Ние мислим как да подкрепим стопаните, отглеждащи 1-2 прасета, защото това за тях на практика не е доход, а са традиции, които българинът спазва. 

В момента се обмислят мерки за недопускане на повторно отглеждане за 6-месеца, година или две, но трябва да видим кога ще овладеем тази криза и да бъдат подпомогнати тези стопани. Но като обезщение в прекия смисъл – това е недопустимо“, категорична е Танева.

 
Земеделският министър увери, че БАБХ проверява търговската мрежа. И добави, че заболяването е изключително опасно икономически, но не е заразно за хората. 

„В крайна сметка покупката от регламентирани обекти е гаранцията, че ние ще консумираме качествена продукция“, заключи Танева.

Танева съобщи, че днес има ново регистрирано огнище на африканска чума по свинете – в Монтана.

"Сектор "свиневъдство", задоволяващ почти половината от местното потребление, е под огромна заплаха. Трябва спешно да спрем разпространението на африканската чумата по свинете и да спасим сектора", категорична е тя и добави, че към днешна дата огнищата на зараза при домашната свиня са 19, а при дивата - 20.