Европейският комисар по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис изказа своето разочарование от българските власти за действията им, във връзка с африканската чума по свинете. 

ЕК включи България в зоните с висок риск от чумата по свинете


Той коментира ситуацията в интервю пред БНР.


"Точно такъв пик е брилянтен пример за това, че в България не е направено много, за да се избегне тази ситуация. Тъжно ми е да чуя тази новина. И докато очакваме официалните резултати от разследването, мога само да отбележа, че това се случи, защото някой е бил небрежен, не си е свършил работата както трябва и не е внимавал".


Еврокомисар Андрюкайтис настоява властите да влизат във всяко стопанство, за да разясняват необходимите мерки, които стопаните трябва да предприемат във връзка с болестта:


"Думите "във всяка къща" са много важни. И това властите да разговарят с всички и да обяснят какви мерки трябва да се предприемат, както и евентуалните последствия и резултати. Почти няма време и ако това не се направи, България е изправена пред огромната опасност да загуби цялото си свиневъдство".

Европейската комисия (ЕК) изпрати ветеринарни специалисти, които да се включат в борбата с Африканската чума по свинете (АЧС). Те остават у нас до днес, 25 юли. Инспекторите се запознаят с мерките, които държавата предприема, за да се справи с проблема и оценят на място дали те са правилни и навременни.

Само за две седмици на територията на страната избухнаха 17 нови огнища на АЧС, като последното за първи път засегна индустриален свинекомплекс в русенското село Николово и Бръшлен. Днес вече има съмнения болестта да е стигнала до Северозападна България. Със заразата се борят още властите в Румъния, Полша, Литва, Латвия, Белгия, Малта, Украйна.