Фермерските пазари и късите вериги за доставка на храни от регистрираните земеделски производители няма да пострадат от извънредните мерки, които ветеринарните власти в страната предприемат срещу Африканската чума по свинете (АЧС).

Чумата с нов тежък удар: Заразен е свинекомплекс с 40 000 прасета в Бръшлен

Това е мнението на управителя на Фондация „Биоселена“ д-р Стоилко Апостолов. Фондацията е организатор на един от най-популярните фермерски пазари у нас, който се провежда всяка сряда в София пред сградата на земеделското министерство.

Агри.БГ разговаря с д-р Стоилко Апостолов за новата ситуация, в която попаднаха животновъдите и ветеринарните власти при бързото разпространение на Африканската чума:

- Г-н Апостолов, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) издаде заповед, с коята се забранява продажбата на свинско месо и продукти от него по пазарите. Допълнителните мерки срещу разпространението на Африканската чума ще засегнат ли по някакъв начин работата на фермерските пазари?

- Върху нашия фермерски пазар тези мерки няма да имат никакъв ефект, тъй като при нас няма участници, производители на свинско месо.

- А очаквате ли неблагоприятни ефекти върху така наречените къси вериги на доставка, при които фермерите продават продукцията си директно на крайни потребители?

- Не. За момента няма нищо притеснително. По-скоро приветстваме мерките, защото трябва да има ред. Не може да продължава безконтролното продаване на който каквото си науми.

В такъв смисъл голям проблем са доставките през интернет. Сега в интернет се предлага и продава всичко, без да е регистрирано и без да е контролирано. Абсолютно свободно се продава. Това е по-големият проблем.

Проблем са и нелегалните пазари, които са навсякъде. Хора, които продават там, може би доставят и на заведения за хранене. На нелегалния производител, като му дойде апетитът, започва да зарежда заведения и малки магазини. Това нещо просто трябва да се прекрати.

Държавата трябва да си влезе в ролята. Напълно разграден двор сме от тази гледна точка.

- Пак във връзка с противодействието срещу чумата се чуха идеи за ново преструктуриране на Агенцията по храните. Има ли смисъл?

- Нещата трябва да се организират така, че или да работят, или да не се правят. Това, че сега всички тези служби са в една структура, е добре. Въпросът е, че те остават недофинансирани.

Събират огромни такси, но в същото време в Агенцията не се връща нищо. Заплатите са смешни. В БАБХ нямат оборудване, нямат превозни средства, почти нищо.

Една служба може да работи, когато е обезпечена. Когато няма нищо – когато няма достатъчен бюджет, когато хората не са мотивирани, какво може да свърши такава Агенция?

- Конкретно имаше предложение Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС) да се изнесе извън БАБХ и да заработи самостоятелно, както по-рано.

-  Не съм убеден в положителния ефект от това. Службата, ако иска да работи и сега може да работи. Ако ще има същия бюджет и същите хора, нищо няма да се промени. Просто ще се появи още една група началници, но нищо повече.

Обучение, обезпечаване, хора, които искат да работят - това е нещото, което може да помогне. Не е местенето от една структура в друга страктура. Ако инспекторите с 20 години трудов стаж останат с 800 лв. заплата, какво ще се промени?

Без служебна кола, без служебен телефон, без нищо. На проверка отиват и носят едни протоколи, които да напишат. Това имат в момента. Те нямат пари за проби. Четете отчетите колко проби са пуснали миналата година. Лаборатории нямат вече. Пари за анализи нямат. Какво контролират?

- Сега на фона на АЧС беше отпусната залпово помощ за ветеринарно-медицински дейности, включително стотици хиляди за субсидиране на проби, които фермерите вече са платили.

- Същото е и с унищожаването на животните. Миналата година в Странджа ги унищожиха, пък минаха месеци, докато ги платиха на стопаните. Обезщетяването трябва да става веднага и то трябва да се плати не само животното, но и пропуснатият доход от продажба на продукция.

Миналата година даже тези, на които не им платиха, бяха по-щастливи, защото на другите им забраниха да продават млякото, а трябваше да продължат да си хранят животните. Тогава и агнетата не можаха да си продадат, така че бяха на двойна загуба.

Тези мерки трябва да се правят веднага и навреме. Милиони хвърлиха за една бутафорна ограда. Ако ги бяха тези пари, за да купят оборудване на БАБХ или да вдигнат малко заплатите, ефектът със сигурност щеше да е по-добър

- През последната година бяха обявени мерки за субсидирано изграждане на малки кланици, голям е интересът към мобилните кланици. Усложнената епизоотична обстановка може ли да блокира тези инвестиции?

- Когато има такива кланици, това означава, че ще има и контрол. Стопаните и сега си колят агнета на поляната и си ги продават без никакъв контрол. Ако има регистрирана кланица, при всяко клане ще има инспектор. Той ще присъства, ще се прави преглед.

Винаги е по-добре да има регистриран обект, отколкото да няма нищо. Като наближи Гергьовден, започва лудо клане на агнета по всякакви възможни ливади, по ферми, по навеси. Това се случва и с прасетата, и с другите животни.

В Швейцария всяка малка община с по хиляда човека население си има малка общинска кланица. Там фермерът може да отиде с животно.

- Да, този модел беше надежда за малките животновъди и у нас.

- Да, беше, но се простихме с надеждите. Колкото повече се трошат пари за безсмислени неща, толкова по-малко е шансът да се направи нещо умно и работещо.

- Какво може да се направи сега, което наистина да даде ефект срещу разпространението на Африканската чума?

- Сега единствено рестриктивните мерки може да дадат ефект. Но отсега трябва да се мисли за обучение и разяснение. Ето: факт е, че мярката за професионално обучение по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) още не е отворена, а периодът вече свършва.

Това означава, че никой не е мислил. А това обучение е едно от най-важните неща. Ако се инвестира там, ако на хората им се обясни добре, ако им се каже и им се покаже какви са последствията от неспазване на мерките, ще има ефект. А не само акта, който ще му напишат.

Освен това: всички животни трябва да се вкарат в един регистър. Това е начинът. Сега трябва да се започне с мерки, които ще дадат резултат след една година.

То е ясно: заразата може да достигне много големи размери – катастрофални, и да се унищожи цялото свиневъдство. Това също е възможно. Или в цели райони да бъдат избити свинете. Оттук нататък трябва да се прави нещо, което да даде резултат за в бъдеще.

- На регистрирани пазари в София преди да дойде чумата, се предлагаха месни продукти от хладилни витрини. Това проблем ли е?

- Със заповедта на БАБХ тези продажби вече са забранени. Това, дали продажбата ще бъде от хладилна витрина или под навес на тротоара – разликата не е много голяма, стига да се спазват температурните режими. Ако продуктът е проверен, няма проблем.

Разбира се, инфекцията може да стигне и до регистриран производител. Ето, този свинекомплекс в Николово е регистриран. Тези животни вероятно са били продавани в цялата страна. В един момент се оказва, че са заразени. Няма гаранция. Затова болестите са толкова страшни.

- Най-важните изводи, които трябва да си направим от сегашната ситуация?

- Най-важното е профилактика и обучение. Често давам примера, че една фризьорка, за да получи разрешение да реже косата на човек, се иска минимум три месеца курс, след това полага изпит и получава свидетелство.

А за човека, който ще отгледа примерно 500 прасета, не се иска нищо. А тези прасета ще ги изядат хората. Същото важи за хората, които отглеждат домати, краставици, храни изобщо. Абсолютно никаква квалификация не се иска. Това трябва да се промени.

Казват, че човек, за да стане фермер във Франция, трябва да завърши фермерско училище.

Тук нищо не се иска. Във Франция обучението е две години и след това още една-две години чиракуване във ферма, може и във фермата на родителите. И след това вече човек има право да наследи ферма или да си купи стопанство.

Земеделският производител трябва да има квалификация. Това касае здравето на хората, на цялата нация. С какво се хранят животните, с какво се пръскат зеленчуците - това са важни въпроси.