Каквато и комисия да се сформира, за да следи за употребата на неоникотиноидите, тя няма как да намали пагубният им ефект върху пчелите. Това коментира по време на пчеларския протест инж. Михаил Михайлов пред Фермер.БГ по повод излязлата от БАБХ информация, че е създадена работна група от експерти, представители на пчеларски асоциации и заинтересовани неправителствени организации за наблюдение на ограничената и контролирана употреба на два неоникотиноидни продукта за растителна защита.  
[news]

„Ефектът на неоникотиноидите е ясен – активното вещество, пестицидът прониква в семената, чрез растението във вегетативната форма отива в прашеца, след което постъпва в пчелния кошер. Влияе върху централната нервна система и дезориентира пчелите. Така че каквато и комисия, каквито и наблюдения да прави, резултатите са ясни – загубите за пчеларите са големи!“, посочи инж. Михайлов.
 
Организаторът на днешния протест инж. Михаил Михайлов, председател на сдружение Обединен Български Пчеларски Съюз, заедно с още няколко представители на пчеларите беше приет от земеделския министър Десислава Танева за разговор по поставените искания, предаде репортер на Фермер.БГ.