Българските земеделци в момента са притиснати до стената от безхаберието на хората, които управляват отрасъла, и това не е от сега. 

Четете още: Симеон Караколев: Браншът се среща с премиера за парите по Украинската помощ

 

Така накратко определи за Агри.БГ сегашната ситуация в родното земеделие бившият земеделски министър Мехмед Дикме.

„Стопаните с основание протестираха. Освен че има безхаберие от страна на чиновниците, но и политическите условия са много лоши през последната година в България“, каза още той. Според него войната в Украйна също си е каза думата, както и ниските борсови цени на световните пазари. 

„Две трети от работещите в селското стопанство са пред фалит в момента. Става дума и за животновъдите, както и за тези, които са ангажирани в земеделието. А от друга страна няма адекватни мерки от страна на държавата“, категоричен е бившият министър, който работи на бул. „Христо Ботев“ 55 в четири от най-трудните години за българското селско стопанство. 

Въпреки опита си, Мехмед Дикме не желае да дава непоискани съвети към новия земеделски министър, тъй като смята, че всеки сам си взема решения и си носи отговорност за своите действия.

„Сега у нас в никакъв случай няма трудности с осигуряване на продоволствията. Проблемът за всички земеделски производители е, че те са обречени на фалити“, каза Дикме и обяви, че „в момента те продават земите си, които са тяхна собственост, за да могат да оцелеят“. 

„Държавата въобще знае ли това нещо?“, попита риторично бившият земеделски министър и потвърди, че земеделските стопани, за да могат да си покрият заемите към банките и да обслужват кредитите си, се налага да продават земите си на фондовете. 

Според него за последната година са насъбрани много неща на едно място и това е целият проблем. Не е само лошата политика на държавата, но има много проблеми, свързани с международната обстановка, войната и климатичните промени. 

Мехмед Дикме е убеден, че земеделците най-много страдат от Зелената сделка. 

„Това са комплексни неща, но трябваше да има яснота за излизане от тежката ситуация, а в момента в държавата липсва такава стратегия“, каза още Дикме.