Над 400 се оказват желаещите да берат рози в първото насаждение от 300 дка, създадено в Добричка област. Масивите с българска маслодайна роза „Дамасцена” са разположени край село Славеево.

Налага ли се по-дълъг срок за регистрация на розопроизводителите?

Те са създадени по мярка 4.1 от ПРСР „Инвестиции в земеделски стопанства”. Бизнес-планът включва и 100 дка с круши. По мярка 4.2 „Инвестиции в преработващата продукция” е започнал и строежът на дестилерия за етерични масла. 

Кампанията по прибиране на ароматния цвят трябва да започне на 15 май и ще продължи около месец. За целта земеделската фирма пуска обява в Бюрото по труда, че има нужда от 200 работници. Съобщението за наемане на работна ръка излиза и в социалните мрежи и това поражда засилен интерес към новите работни места. На призива за един ден се отзовават двойно повече безработни, уточняват от фирмата. 

Розоберът започва рано сутрин и продължава около 5 часа. Всичко се прави на ръка. „Прозорецът” за събиране на реколтата от розови цветчета е от 20 до 40 дни годишно.

Хората от по-отдалечените населени места ще бъдат извозвани от и до Добрич. Ще им бъдат осигурени ръкавици и предпазни средства. Заплащането е на килограм розов цвят и по-сръчните могат да си докарат добри доходи до 1500 лв.

Розовият цвят трябва да се бере, преди да се е изпарила росата. Тогава розовото масло е най-добро и като количество, и като качество. Технологът инж. Аптиева уточнява, че от около 3 тона розов цвят се добива 1 кг от ароматното масло. То е търсено в парфюмерията и фармацията, а розовите цветчета се използват в кулинарията. 

ВИЖТЕ ВОДЕЩИТЕ НОВИНИ

Земеделската фирма, създала розовите насаждения в Добруджа, се занимава със земеделие от 19 години. Отглеждането на рози в Добруджа е нетрадиционно. „Царицата” на цветята обича топлина, слънце и завет.

Промяната на климата през последните години прави възможно навлизането на етерично-маслените култури в Добричка област, които изискват по-дълъг период на слънцегреене и по-високи температури.

Доказателство за това са полетата с лавандула, които вече достигнаха 90 000 дка в Добруджа. Стопаните се насочват още към маточина, хизоп, кориандър, мащерка, салвия и др. Етерично-маслените култури носиха добри доходи от декар през последните години, но лятото на 2019 г. изигра "лоша" шега на производителите с ниски добиви и ниски цени на маслото. 
 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

За розопроизводителите: Регистрацията започва на 23 март

Как пуста и неплодородна земя може да се превърне в градина?

Заради коронавируса младо семейство затвори магазина си и се зае със земеделие