С наближаването на розобера расте и загрижеността на розопроизводителите и розопреработвателите как ще протече кампанията и как ще бъде осигурена безопасността на работниците, които са предимно сезонни.

За розопроизводителите: Регистрацията започва на 23 март

Министерството на земеделието вече е изпратило на бранша всички заповеди на здравния министър, указания и информация, които са свързани с прибирането на розовия цвят, транспорта на работниците и производството на продукти от маслодайна роза. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева в писмен отговор на депутатски въпрос.

Ето някои от действията, които производителите трябва да предприемат, за да осигурят нормален работен режим в насажденията и в обектите за производство:

•    При инструктаж да се спазва дистанция от 1,5 – 2 м;
•    Работниците да разполагат с препарати за дезинфекция на ръцете, подходящо работно облекло и предпазни ръкавици и маски;
•    Работодателите да осигурят разрешителните документи за придвижване;
•    Розопроизводителите да осигурят транспорт на работниците до насажденията, като се спазва изискването за безопасно разстояние в транспортното средство;
•    Да не се струпват много хора на пунктовете за приемане и разплащане на розовия цвят;
•    Ако е възможно, протоколите да се предават безконтактно;
•    Да се дезинфекцират чувалите за розов цвят и транспортните средства;
•    Да има източници на вода (цистерни), особено на полето за лична хигиена.

Относно срока за регистрация към момента в агроминистерството не е постъпвало искане нито от производители, нито от преработватели за неговото отлагане или промяна. Стартът бе даден на 23 март, а крайната дата е 30 април. 

Образците на документите вече са утвърдени и качени на сайта на МЗХГ. Те се подават в общинската служба по земеделие по постоянен адрес. Това става лично, чрез пълномощник или по пощата.

ВИЖТЕ ВОДЕЩИТЕ НОВИНИ

За улеснение розопроизводители, розопреработватели и собственици на производствени обекти могат да подават заявления за вписване в регистъра и по електронен път. На целта на сайтовете на Областните дирекции по земеделие са публикувани телефоните за контакти и имейл адреси.

Розопроизводителите, които не могат да подадат документите си по електронната поща, могат да го направят в общинските служби по земеделие по предварително изготвен график.

„Министерството има ангажимент в срок от 12 месеца след влизане в сила на Закона за розата да пусне в действие регистъра. Това означава, че до началото на февруари 2021 г. той трябва да съществува в електронен вид“, обясни преди време Христо Николов, председател на Професионална асоциация на розопроизводителите в България (ПАРБ), пред Агри.БГ.


ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Министърът за Кампания 2020: Срокът може да бъде удължен по всяко време

Васил Грудев: Няма да се прекратяват забавени проекти заради коронавируса

Правила и работа по време на криза - всичко на едно място