Днес ще се осъществи видеоконферентна връзка между експерти от Земеделското министерство, Областните служби по земеделие и представители на розопроизводителите.

МЗХГ: Не се налага удължаване на приема на заявления

Предмет на срещата е публиченият национален електронен регистър на розопроизводителите, който беше въведен със Закона за маслодайната роза от януари тази година.

Според законовите разпоредби, за да може един розопроизводител или розопреработвател да стартира кампанията, да купува или продава цвят, той трябва да е вписан в регистъра преди началото на кампанията. 

Образците на документите вече са утвърдени и качени на сайта на МЗХГ. Крайният срок за подаването им е 30 април, а старта на приемането им започва от понеделник – 23 март.

„По отношение на електронния регистър министерството има ангажимент в срок от 12 месеца след влизане в сила на закона да го изготви и пусне в действие. Това означава, че до началото на февруари 2021 г. регистърът трябва да съществува като електронен такъв", обясни Христо Николов, председател на Професионална асоциация на розопроизводителите в България (ПАРБ), пред Агри.БГ.

Регистрацията ще се обработва на хартия в Общинските служби "Земеделие" на териториите, на които има розопроизводители.

Съвети към фермерите по време на епидемия

Розопроизводителите могат онлайн да изтеглят формулярите, да ги попълнят вкъщи и да отидат до ОСЗ само за подаването им. Администрацията има ангажимента да ги обработи и да им даде регистрационните удостоверения.

Христо Николов: "Срещата днес е най-вече за Областните и Общинските служби по земеделие, за да се запознаят с документите, формулярите, начина им на попълване и обработка.

Тази видеоконференция е основно с цел подготовка на администрацията, но в нея ще участват и хора от бранша, които да дадат мнение и да отправят въпроси.

Формулярите са изключително опростени документи. Съдържат базисна информация, която всеки може да попълни. Това са данни за стопанството, площите, местонахождението, размера на площите."

Оптимизъм и здрав разум: Ще засеем!

Розопроизводителите се надяват, че до началото на кампанията през месец май нещата ще се нормализират, понеже събирането на розовия звят изисква голямо струпване на хора. В настоящата извънредна ситуация това е невъзможно. Най-уязвими в този момент са големите стопанства, където работната ръка е от до 700 души.

На този етап големите ферми са изправени пред риска изобщо да не стартират кампания, коментират от бранша.

Христо Николов: "Ако за малките семейни ферми по 1-5 дка са необходими малко хора, обикновено от семейния кръг, които да работят в стопанството, то в големите ферми има струпвания на 50 -100, а на места и до 700 души, което предвид извънредното положение, няма кой да го допусне.

Една ферма от 100 дка има нужда от 80 души работници. Тези хора трябва сутринта по някакъв начин да пристигнат, трябва да им се обработят документи, договори, да се пуснат по полето, после да им се отчете работата. Това е свързано със струпване на хора, неизбежни контакти, което не виждам как ще се осъществи.

В момента дори няма откъде да си доставим торове. Не знаем дали спекулативно се укриват и им се увеличават цените, или има проблеми с вътрешния и международен транспорт. Като цяло имаме проблем с набавянето на суровини."

Стопани, еднодневните договори вече се правят и по интернет

Актуалните мероприятия в розопроизводството са тези по пролетно подхранване. Вече приключват зимните пръскания. В нормална ситуация стопаните извършват окопаване и почистване на розите. Сега това не се върши никъде, за да се избегне струпване на работници. Пропускането на тази обработка ще се отрази на реколтата.

Христо Николов: "Но ние на този етап не мислим за това, какво пропускаме, като прескочим някоя обработка, а дали изобщо ще можем да стартираме и да приберем каквото и да било. Надяваме се на положително развитие.

Това, което можем да направим, е просто да бъдем достатъчно отговорни, да се спазват ограниченията, за да може в най-кратки срокове да се преборим с вируса и икономиката да започне да функционира нормално.

Категорично смятам, че след като медицината казва, че са необходими такива мерки, ние трябва да ги спазваме, всичко останало е безотговорно. Ако аз вкарам на полето 100 души да работят, какъв пример ще дам?! Поставям под риск и тяхното и моето здраве."

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как пуста и неплодородна земя може да се превърне в градина?

Дамите в селското стопанство: Десислава Гунчева

Заради коронавируса младо семейство затвори магазина си и се зае със земеделие