Мариус Рабой не си и помислял като дете, че един ден ще осигурява прехраната на семейството си с животновъдство. Днес той отглежда 220 кози от карпатската порода и 60 глави овце. Фермата му се намира в окръг Телеорман. Там живее с баща си и съпругата и децата си. Тъй като децата на Рабой вече обичат селскостопанските животни, надеждата е, че те ще продължат семейната традиция, пише Agrointel. 

Животновъди, вижте новите правила за обвързано подпомагане за Кампания 2023

„Роден съм и съм израснал в града, между четири стени. Детството ми мина повече около блока, в затворени пространства и имах нужда да изляза и да правя нещо, да усетя природата”, споделя Мариус. 

Любовта му към животните го отвежда на село. Сега живее сред природата и произвежда здравословна и екологична храна за своите клиенти. 

На този етап семейство Рабой е избрало да отглежда само румънски автохтонни породи. Те не само са адаптирани към местните условия, но имат добра продуктивност и използват по-добре фуража и пашата.

За козите се спряхме на карпатската порода, защото това е порода, която се адаптира много добре към нашите климатични условия. Това е порода, по-устойчива на болести в сравнение с други породи. Харесвам карпатската порода, защото е наша, родна и трябва да обичаме това, което е наше, споделя Мариус. Той е доволен от млечността на животните. 

Овцете във фермата са порода Carabaşa de Teleorman. Тя е отличен избор за производство на месо. Мариус Рабой дори е сертифицирал генетиката на стадото. 

Това е наша местна порода. Тя е специфична за нашия район, приспособява се добре към нашите условия и е порода с много развита мускулна маса, обяснява животновъдът, израснал в града. 

Тъй като породата овце е много добра, част от приходите на семейството идва от продажбата на агнета за разплод. 

За в бъдеще Мариус Рабой се надява в района да отвори врати кланичен център. Това липсва на окръг Телеорман. 

Смятам, че един кланичен център за всеки животновъд би бил голямо предимство, посочва фермерът.

Друг важен доход идва от производството и продажбата на традиционно сирене. Клиентите обикновено са хора, които познават семейството и искат да купят автентичен продукт, произведен само от мляко. Рабой разчита на рекламата от уста на уста. 

Животът като животновъд има своите плюсове и минуси, признава младият фермер, според когото младите хора могат да поемат по този път и да успеят само ако обичат животните.

Мариус посочва първо предимствата. 

“Ако обичате природата и искате да сте заобиколени от чисти и честни души, можете да се захванете с животни”, отбелязва той. 

Основен недостатък е липсата на свободно време. 

И други недостатъци могат да се появят в зависимост от местността, управлението, защото може да има пречки в колелата от други гледни точки, като например пашата, допълва фермерът. Самият той е изправен в момента точно пред този проблем. Няма земя за паша.
 




ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как се отглежда качествена трева без изкуствен азот

Чакат се плащания към фермерите, но кога - още гадаем

Идва краят на евтиното свинско месо, прасетата са с 26,4% по-малко за година