Само за година броят на свинете у нас е намалял с 26,4%. Това става ясно от агростатистиката, според която свинете от общо 694,7 хил. броя през ноември 2021 г. са се свили до 511,6 хил. броя. Официалните данни сочат тенденция за намаляване на животните във всички животновъдни подотрасли. Общо говедата са по-малко с 5,1%, а биволите с 6,5%. При овцете редукцията е с 9,2% надолу, а при козите с 14,1%.  

Всичко за Кампания 2023

„Огромните разходи за производство са основната причина за намаляване на поголовието от свине в страната. За миналата година имаме 70% средно поскъпване при фуражите, което е съчетано с ниската изкупна цена, наложена във връзка със свръхпроизводството на свинско месо в Европейския съюз заради АЧС.

Ножицата, която се отвори между високите цени не само на суровините за производство на фуражи, но и на електричество, газ и други консумативи и ниски изкупни цени доведоха до това да се свиват разходите, като се намалява производството“, коментира за Агри.БГ Димитър Михайлов, изпълнителен директор на Асоциацията на свиневъдите в България. 

В момента обаче браншът е в преходен период, тъй като се появяват първите сигнали за недостиг на кланични животни в целия Европейски съюз и цените започват да се покачват сериозно.

„Все още е рано да се каже дали това ще продължи. Ситуацията много зависи от намалението на кланичните животни, което е всеобщо за ЕС. За миналата година Германия има около 10% намаление на свинете, редица европейски държави също са свили производството си. За ЕС става дума за 6-7%.

Цените на месото по-скоро ще продължават да се качват, като се отчитат прогнозите на USDA, че в световен мащаб производството на свине ще остане свито с изключение на Бразилия“, каза още Михайлов. Според него проблемът в България е, че нямаме достатъчно производство, за да задоволим собствените си пазари. В момента покриваме около 40% от националното потребление.

Димитър Михайлов:  При нас цената на месото може да ескалира много повече отколкото в ЕС, ако недостигът продължи и вносът стане прекалено скъп. В определен момент скъпият импорт ще е икономически нецелесъобразен и ще се появи дупка на пазара. 

Според него определено може да се счита, че свърши времето на евтиното свинско месо. Повече няма да се срещат ценовите нива от последните две години и половина, които според представителите на бранша са били тотално алогични на реалната икономическа ситуация.

При 70% увеличение на разходите за производство при фуражите, покачването на цената на месото у нас е около 46%.