Във фермата Treclyn Isaf единственият азот, който се използва за отглеждане на трева, идва по естествен път. Това са детелината и течният тор, който стопанството генерира. За семейство Дженкинс и семейство Рийс, които са биопроизводители, подхранването на почвата по правилния начин носи ползи за всеки един аспект от работата им, пише Farmers Weekly.

Най-добрите практики за въглеродно земеделие

Здравите почви и здравите животните правят печелившата ферма, казва Алед Рийс, който ръководи Treclyn Isaf със съпругата си Хедид, техния син и дъщеря Оуейн и Маред и своя чичо Дейвид Дженкинс.

Дженкинс и Рийс започват да се занимават с биологично земеделие от 2001 г. насам. Решението им за преход е продиктувано от икономиката. Преди това обработват заедно 61 ха в друга ферма край Кардиган, където има ограничение за размера на стадото. То трябва да бъде до 75 крави. Тъй като няма възможност за увеличаване на поголовието, Дженкинс и Рийс решават, че могат да подобрят цената на млякото. Затова преминават към биологично производство.

С годините придобиват повече земя. Работят собствена и вземат друга под наем. Така се стига до наши дни, когато вече обработват 384 ха в Пембрукшър и Кередиджиън. Разполагат и с 400 млечни крави в система за разделно блоково отелване.

Принцип на управление на пашата

За Дженкинс и Рийс домашно приготвеният фураж е ключът към производството на 4010 до 7333 литра мляко на година. Високите резултати стоят зад успеха им миналата година на British Grassland Society, когато печелят състезанието “Фермер на годината”.

Един от начините, по които подмладяват тревата преди пролетния сезон, е като пускат на паша овце. По този начин те стимулират растежа й. Пасищата се използват до постигане на остатък от 1300 кг сухо вещество на хектар. Овцете се прибират през последната седмица на декември, за да може да се възстанови растежът на тревата, преди да бъдат отново върнати. След това фермерите торят с 6250 кг оборска тор на хектар. След паша и косене количеството варира между 3750 и 5000 кг/ха. Суспензията се третира с течна хумусна добавка на базата на калциев карбонат, за да се намалят загубите по време на прилагане. За проследяване на резултата почвата се тества всяка година и ако е необходимо, се тори с поташ и фосфор.

Ако нивата имат почвен индекс под 2, семейство Рийс може да кандидатства пред сертифициращия орган на фермата за дерогация за разпръскване на сулфат от поташ. През последните две години то обаче не са подавало заявления за дерогации.

Отскоро във фермата се прилага и система за листно подхранване с хуминова киселина под формата на прах, магнезиев сулфат и солен продукт, съдържащ 90 различни микроелемента, разтворени и приложени чрез конвенционална пръскачка.

Стадото от средата до края на март пасе в заграждения до целеви остатъци от паша от 1650 кг сухо вещество/ха, за да се поддържа високо качество на тревата и да се насърчи растежът й.

Презасяването се определя според данните от седмични и годишни замервания. Всички пасища, които се нуждаят от презасяване, преминават в сеитбооборот. При такъв зимната фуражна ръж и фий се отглеждат през първата година като фураж за сухостойните крави с есенно отелване, прибират се през юни и са последвани от реколта от фуражна рапица. През втората година се въвежда кръмно цвекло, а през третата ечемикът и грахът се подсяват с трева и детелина. Полетата за паша и силаж се аерират с тежък шипов валяк.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Стопани питат: Как ще се спазват и доказват плановете за паша?

Фермер показва със собствени снимки, че орязаните му площи са подходящи за подпомагане

Пасища стават фотоволтаични паркове срещу пари