Общонационален протест ще проведат полските фермери на 24 януари, сряда. Те излизат на улицата в цялата страна, за да се борят за прилагането на промените в националните и европейските разпоредби.

Следващата седмица: Отново среща при премиера за финансова подкрепа и ново законодателство в земеделието 

 

Земеделските стопани от Полша имат дълъг списък от искания както към полските, така и към европейските власти.

Демонстрациите ще се проведат на повече от 150 места в страната, по време на които ще бъдат поставени редица искания.

Най-важното е забраната за внос на украински селскостопански продукти и промените, които трябва да бъдат направени в Общата селскостопанска политика. Също така, мащабният протест е насочен и към насърчаване на форми на сътрудничество между фермерите и правителството, в което участва и научната общност, съобщи Farmer.pl .

Предстоящият протест обещава да бъде мащабно събитие, каквото не е имало от години. 

Събитието няма един организатор. Това е съвместен протест на фермери и земеделски организации, организирани поотделно от земеделски производители или регионални синдикални структури. Всичко се координира от фермерите от Западнопоморското войводство, които първи поеха инициативата за протест, като определиха датата, като призоваха фермерите да се присъединят и създадоха карта на демонстрациите в цялата страна.

За първи път от много време поставените теми не засягат само местни проблеми или системни решения на национално ниво. Фермерите са против въведените от Европейския съюз мерки и се присъединяват към протестите си с колегите си в Германия, Франция, Литва, Румъния и Холандия. Така претенциите са разделени на две – за националното и за европейското пространство.

Полските фермери настояват да има промени, които подобряват положението на европейския селскостопански сектор. 

Искания към Европейската комисия: 

  • Установяване на мита и тарифни квоти в търговията на селскостопански и хранителни стоки между ЕС и трети страни. Стоките, внесени в ЕС, трябва да отговарят на стандартите на ЕС, като се тестват за остатъци от активни вещества.
  • Нова стратегия за развитие на селското стопанство в ЕС. 
  • Промяна в правилата за интервенционни обществени поръчки на ЕС и по-реалистично ниво на цените, чието постигане позволява стартирането на този механизъм.
  • Преглед на Общата селскостопанска политика, която трябва да бъде последователна регионална политика, отчитаща спецификата на селското стопанство в даден регион.
  • Вземане на решения срещу ограничаване производството на растителната и животинската продукция и налагане на допълнителни екологични бариери, произтичащи от Европейската зелена сделка.
  • Предприемане на мерки за избягване на резки и без предварителен анализ промени в земеделската продукция. Новите системи трябва първо да бъдат въведени в изследователски центрове или ферми за внедряване и демонстрация в дадена област.
  • По-голям брой възможности за промени в Националните стратегически планове през цялата година и през цялата бюджетна перспектива 2023-2027 г.
  • Европейските и националните фондове трябва да достигат до всички фермери и точкуването трябва да се основава на географско местоположение, производствен профил, възраст и трудов стаж.