Международните зърнени пазари вече са в нормалния си делови ритъм и цените на пшеницата и царевицата на пазарите от двете страни на Атлантическия океан тръгнаха надолу.

Четете още: Изискване със задна дата: Проверяващи искат от фермери анализи за пестициди

 

Основен фактор за спада е увеличеното предлагане на хлебно и фуражно зърно в света и ограниченото експортно търсене, съобщават от Софийската стокова борса. 

Цената ФОБ на хлебната пшеница в Чикаго поевтиня с още 10 долара до 249 долара/тон. Франция свали 3 евро до 219 евро/тон, Украйна след мимолетно раздвижване остана на старата си цена от 195 долара/тон, а Русия леко тръгна нагоре с плюс 5 долара до 240 долара/тон. 

Френският пазар на пшеница се покачи в петък. В края на търговския ден мартенските котировки за мелничарска пшеница на парижката борса MATIF се покачиха до 218 евро/т. Мартенските котировки на царевицата не се промениха, оставайки на ниво от 187 евро/тон, уточняват от zol.ru.

Фючърсите на царевицата в САЩ загубиха позиции за шеста поредна седмица, а фючърсите на соята паднаха за пета поредна седмица, след като очакванията за големи доставки на световните пазари тласнаха фючърсите до многогодишни дъна в четвъртък.

Цените на соята паднаха с 6,5% през януари, а цените на царевицата и пшеницата паднаха с около 5,5%, тъй като валежите в най-големия производител на соя Бразилия и по-високите от очакваното запаси в САЩ подобриха перспективите за предлагане.

Движението при царевицата е подобно, в САЩ цената спада отново с 2 долара до 202 долара/тон, Франция следва хода надолу с 5 евро до 193 евро/тон, а в Русия имаше срив надолу с минус 18 долара и котировките стигнаха 210 долара/тон.
Цената на ечемика в Украйна след два месеца застой сега се повишиха с 15 долара за доставка през февруари до ниво от 190 долара/тон. Рапицата на Euronext също върви към повишение като добави 10.75 евро до 436.75 евро/тон.

Търговците продължават да наблюдават условията на реколтата в Южна Америка, след като анализатори намалиха прогнозите за реколтата от соя в Бразилия поради предишното горещо и сухо време. Страховете от щети от сушата обаче бяха облекчени от скорошните дъждове в други части на Южна Америка, като например в Аржентина се очакват големи реколти.

На Софийската стокова борса търговията в подкръг „Зърно“ също остава спокойна. Котировките продава за хлебна пшеница са от 410 до 479 лв./тон, доставка DAP, тези за фуражна пшеница са на 360 – 380 лв./тон от място. Царевица се предлага на 345 – 360 лв./тон от място, а за маслодаен слънчоглед от място офертите „купува“ са на 660 лв./тон. Всички цени са без ДДС.