Съгласни ли сте с предложението на Комисията, че максималното допустимо ниво на намаляване на пчелните колонии заради излагане на даден пестицид следва да бъде 10%? На този въпрос се приканват да отговорят министрите на земеделието на страните членки.

План ускорява работата на ДФЗ

Идеята да бъде определена една коректна цел за целия ЕС за опазване на медоносните пчели бе обсъдена на заседание на Съвета по селско стопанство на 28-29 юни. Но как се стигна до предложението именно за 10%?

Относно оценката на риска за медоносните пчели все още се прилага Ръководството за земната екотоксичност от 2002 г. Въпреки усилията, полагани в продължение на няколко години, Ръководството за пчелите от 2013 г. на Европейския орган за безопасност на храните не беше одобрено от държавите членки. През март 2019 г. бе решено то да бъде ревизирано.

Повечето държави членки предпочетоха подход към оценката на риска, който да отчита естествената изменчивост на размера на пчелните колонии. Този подход обаче беше критикуван от неправителствени организации и някои евродепутати. Те се застъпиха за използването на друг модел, ApisRAM, който ще заработи най-рано от средата на 2023 г.

Чрез този модел ще може да се симулира развитието на колониите или въздействието на продуктите за растителна защита и други стресови фактори.

В крайна сметка предложеният от ЕОБХ нов метод за преразглеждане на конкретната цел получи подкрепа. Страните членки се съгласиха, че изборът на цел за опазване на пчелите в рамките на симулирания диапазон е достатъчна защита.

А каква точно да бъде числената стойност на тази конкретна цел за опазване? Комисията предложи обсъждането да започне от специфична цел, която съответства на намаляване от 10% на размера на колониите. Дали е технически възможно да се проведат полеви изследвания, които да измерят постигнатата цел, тепърва ще стане ясно.