Вече 17 дни откакто хакерска атака блокира сайта на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) и системата ВетИС, стопаните нямат достъп. Според изпълнителния директор на Агенцията обаче дейността им не търпи директни щети.

Докато “нашите” и “вашите” си разменят постове и уволнения, фермерите искат обещаното и то навреме

„Бизнесът търпи индиректни загуби. Раждат се, умират животни и това временно не може да бъде отразено“, заяви Христо Даскалов за Mediapool, но увери, че данните от цялата система ВетИС са съхранени и след възстановяването на сайта те ще бъдат актуализирани.

Нещо повече, земеделските производители могат да очакват нов дизайн на сайта на БАБХ, вероятно и нови функционалности. А до тогава достъпът до 85 основни електронни административни услуги за бизнеса е през сайта на Министерството на електронното управление и услуги. 

Междувременно Христо Даскалов излиза в отпуск от 2 септември, за да се включи в предстоящата предизборна кампания. Той дори е предложил на служебния земеделски министър Явор Гечев свой заместник, който временно да оглави агенцията.

Даскалов не посочва конкретно име, но загатва, че става дума за настоящ зам.-изпълнителен директор на БАБХ. Така кръгът се свива до две конкретни имена – Ангел Мавровски и Оля Караджова. И двамата бяха назначени за заместници на Христо Даскалов от кабинета "Петков".

Производители, от своя страна, коментират, че БАБХ я има само на думи. Те дори смятат, че отдлелянето й от Министерството на земеделието, което трябваше да се финализира до средата на годината, така и няма да се случи. 

Не е ясно и кога най-после животновъдите ще имат достъп до Интегрираната информационна система (ИИС) на БАБХ, за да могат сами да подават данни за животните в своите обекти и да следят информацията за тях. През ноември 2021 г. БАБХ дори пусна инструкции за получаване на достъп и ръководство за работа със системата. 

В началото на 2022 г. от Агенцията отговориха за Агри.БГ, че не е определен периодът за включване в ИИС на БАБХ-ВетИС след заявяване на достъп от фермерите. Току-виж една хакерска атака и наближаващи избори да активизират всички отговорни по веригата и системата да заработи както трябва, че и отгоре.