Сайтът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) продължава да не работи. След хакерска атака на 6 август фермерите нямат достъп и до информационната система за идентификация на животните ВетИС. ГДБОП и ДАНС проверяват случая. 

Гласувайте: Какво очаквате от служебния земеделски министър?

Дни по-рано, на 4 август, сигнал за скандали и осуетяване на работата на здравните контролни органи на граничен пункт „Капитан Андреево“ подадоха от Асоциация „Български пипер“. По тяхна информация над 500 хладилни камиона очакваха здравен контрол, който не им се позволява. 

„Фирма „Евролаб 2011“ по всякакъв начин саботира и препятства работата на здравните ни органи чрез скандали, заплахи и други непозволени средства. От това само нашите членове губят над 50 000 евро от неустойки по изпълнение на договори и ненужно харчене на гориво. Отделно транспортните фирми ни притискат за промяна на цената поради форсмажорните за тях обстоятелства“, посочват от Асоциацията. 

Ден по-късно, на 5 август, от Агенцията по храните официално съобщиха, че включват товаро-разтоварната дейност в официалния си контрол на турската граница. 

Физическите проверки и проверките за идентичност на граничен пункт „Капитан Андреево“ на животни и стоки, които подлежат на фитосанитарен и ветеринарномедицински контрол, както и контролът на продукти от неживотински произход, включително лабораторни изпитвания и анализи, вече се извършват от БАБХ с осигурени от контролния орган съоръжения за разтоварване, отваряне и преглед.

Служителите от отдел ГИП „Капитан Андреево“ осъществяват товаро-разтоварването на транспортните средства, когато е необходимо да се осигури достъп до пратките за извършване на проверка по официалния фитосанитарен и ветеринарномедицински контрол.

На 7 август служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и заместник-министърът на земеделието Крум Неделков лично провериха работата на пункта. Жандармерия на място гарантира безопасността на държавните служители и нормалната им дейност.

„Има екипи на жандрамерията на пункта, за да поддържат обществения ред, тъй като между различни групи служители – на дружества, на Агенцията по храните, възникват периодично конфликти. Жандармерията не спря, а възстанови трафика“, съобщи служебният вътрешен министър, цитиран от БНР.

До изпращане на жандармерия на границата се стигна заради тридневно напрежение между частната фирма „Евролаб 2011“ и инспекторите на БАБХ и блокирани товарни камиони с храни. Имало е дори физически сблъсъци.

„Фирмата беше довела множество млади, здрави и силни мъже, които, на практика, бяха заели площадките, където се извършва товаренето и разтоварването“, обясни изпълнителният директор на Агенцията по храните професор Христо Даскалов.

В момента, в който работата на граничния пункт бе възстановена, последва и хакерската атака на сървърите на БАБХ. Едва ли има нещо случайно в това. Със сигурност, работата на Агенцията и на животновъдите е затруднена, но се прави всичко възможно последиците да бъдат възстановени, увериха от служебния кабинет.

В официално съобщение от БАБХ потвърдиха, че към момента има невъзможност да се използва пълният набор от функционалности и услуги, предоставяни от тях. Работи се за възстановяване на електронните услуги. Киберинцидентът не оказва влияние върху работата на граничните контролно-пропускателни пунктове в страната, увериха от Агенцията.