Изкупуването на черешите се вдигна до 1,10-1,20 лв./кг, а берачите не влизат в масивите за по-малко от 0,80 лв./кг, коментира земеделският производител Кирил Димитров.

Гласувайте: От какво ще страдат най-много фермерите при разразилата се политическа криза?

По негови сметки себестойността на черешите миналата година беше 0,70 лв./кг. Тогава изкупната цена се движеше между 0,60 лв. и 1,00 лв./кг. Тази година продукцията се изкупува на по-висока цена, но за сметка на това стойността на торовете и препаратите скочиха между три и четири пъти. 

Още отсега Димитров и колегите му от Кюстендилско сигнализират, че тонове череши ще останат по дърветата или ще отидат за ракия. Като причина за това те посочват ниските изкупни цени, поскъпването на препаратите, липсата на изкупвачи и високата надница на берачите.

Овощарят, който отглежда 100 декара черешови насаждения по пътя за Дупница, припомня, че навремето в Кюстендилско са работили 7-8 преработвателни предприятия, които са поемали цялата продукция. Сега, въпреки че добиваните количества са много по-малко, няма къде да се реализират. 

По думите на производителя единствените изкупвачи на череши в региона са италианска фирма в кюстендилското село Копиловци и още две местни частни предприятия. Според Димитров решението трябва да дойде чрез намеса на държавата за изграждането на преработващо предприятие. 

„Това би могло да се случи и с помощ от ЕС – така, както е в Гърция. Ние, производителите, можем да станем акционери и да работим за производство и реализация на продукцията“, коментира той, цитиран от БТА.

Според Института по земеделие в Кюстендил тазгодишната реколта в региона достига едва 50% от добивите при по-добри години. Проблем се оказаха късните пролетни мразове, както и последвалите високи температури през месец май и липсата на дъжд, които доведоха до преждевременно зазряване на плодовете и техния по-малък размер. Обилните валежи през последните дни пък доведоха до напукване и влошаване на качеството.

Последните оперативни данни на Министерството на земеделието сочат, че до момента са добити 7,9 хил. тона череши, като количеството е с 8,6% по-високо спрямо същия период на миналата година. Това се дължи на по-бързия темп на прибиране на реколтата, посочват анализаторите.