Масовия черешобер през настоящата седмица е компрометиран заради големите количества дъжд през почивните дни, довели до напукване на плода при едни от най-разпространените сортове у нас. В същото време все още няма възможност за застраховане на продукцията от напукване. Загубите отново ще са непосилни и изцяло за сметка на производителите. Така описва настоящата ситуация  пред Агри.БГ Живка Гроздева, председател на Асоциацията на овощарите в България.

Гласувайте: От какво ще страдат най-много фермерите при разразилата се политическа криза?

По думите ѝ през почивните дни в района на Бургас и Сливен са се изсипали над 50 литра на кв. метър, а валежите в Североизточна България са достигали 80 литра, на места до 100 литра. 

Сортовете Ван и Бинг, които са много популярни у нас, в голямата си част са унищожени от дъждовете. Дори да има останало някакво здраво количество и да тръгне да се прави сортировка, това е изключително скъпа операция. Ако 80% са напукани, всеки производител знае, че останалите 20% няма как да ги събере”, коментира Гроздева.

Тя припомня, че и при ранните череши имаше измръзвания на места и други проблеми, но все пак картината беше по-добра. Сега обаче добивите се очертава да бъдат доста по-ниски. От друга страна, цената и пазарът остават проблем за сектора.

„Стопаните, които отглеждат дребни череши, произвеждат основно за преработка, са крайно разочаровани, защото изкупните цени достигат едва до 1,25 – 1,30 лв./кг и то закарани намясто при преработвател. Цената през последните 10-15 години варира около почти същите стойности. Не виждам тя да се влияе от икономическата обстановка, в която произвеждаме, от инфлацията и пазарните предизвикателства”, обяснява браншовият представител.

Според нея цената на черешата с по-високо качество, която е за директна консумация на пазара е по-ниска от миналогодишната, а лошото е, че производителите не разполагат с инструмент, с който да влияят на това. „Първо, Гърция има много добра реколта, по ред причини там черешата се продава по-евтино. Другият фактор – пазарът е изключително свит, хората не купуват”, изтъква Гроздева и допълва:

„Достъпът  до пазара не е затруднен, но количествата, които се придвижват във веригата на дистрибуция, са много по-малки от преди. Ако миналата година един търговец купуваше 5 тона дневно, то тази година той купува 2,5 тона дневно. Казват, че няма търсене. Забелязваме спад в изкупуваните количества от румънските и родните търговци.

Много производители, които берат череша за пресния пазар, казват, че даден ден няма да берат, защото нямат заявки от търговец, а нямат условия за съхранение на плода. Това не е начинът, по който трябва да  се обира реколтата – според това, кога идва купувачът,  но, за съжаление, е вече масова практика." 

Живка Гроздева: Черешата тази година ще бъде по-малко, пострадахме от студовете през април, от дъждовете през последните дни, но се питам: Ами, ако имахме богата реколта, къде щяхме да я реализираме?

Гроздева подчерта, че и износът към западните страни не е лесно решение, в условията на нарастваща за всички инфлация и свито потребление. Освен „къде ще се продава”, въпросът пред черешопроизводителите тази година остава и „кой ще бере”. „Масово няма берачи, всички са на розите. Никой не иска да работи за или под 0,70 лв./кг. Казват, че на розобера им дават по 1,20 – 1,40 лв./кг. Един работник си изкарва по 65 лв. на ден надник, който в черешова градина не може да го има, просто нямаме възможност да го осигурим”, казва още Живка Гроздева