Всяка от държавите-членки в ЕС, която усеща негативното влияние на украинското зърно върху вътрешните си пазари взе адекватно решение по въпроса. Е, почти всяка държава. Ако използваме реториката на съпредседателя на ПП Кирил Петков, който каза, че с отмяна на забраната ще „намалим малко, но значително инфлацията“, то можем да обобщим, че информираността у нас по темата е МАЛКО, но се нанасят ЗНАЧИТЕЛНИ щети на бранша.

Донякъде би било успокояващо, ако можехме да обясним „борбата с тероризма“ на премиера единствено с липса на осведоменост по въпроса. Но в своята решимост, той обвини и свои европейски колеги в популизъм. Пред местни медии Денков обясни решението на Полша, Унгария и Словакия да продължат с налагането на забраната за внос на зърно от Украйна с това, че там предстоят избори. 

Полша вече реши да изключи украинските селскостопански продукти, включително пшеница, царевица и рапица. „Не сме съгласни с решението на Европейската комисия и в интерес на полските фермери и потребители въвеждаме национални мерки“, каза Пьотр Мюлер, говорител на полското правителство. 
Словашкото правителство също реши да забрани вноса на четири стоки - пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе - от Украйна, потвърди премиерът Лудовит Одор в петък вечерта.

Според Виктор Орбан пък борбата вече е преминала на съвсем различно ниво. „Доставките на зърно от Украйна се контролират от САЩ, докато европейските лидери се ръководят от американски, а не от европейски интереси по този въпрос“, каза унгарският премиер в ефира на радиостанция Kossuth.
Той добави, че битки за зърното се водят всеки ден, тъй като ръководството на ЕС няма желание да застане до европейските страни и предпочита да се ръководи от американските интереси.

Според него украинското зърно всъщност е "търговски продукт, произхождащ от територия, която вероятно отдавна е в ръцете на САЩ. Това отваря ново измерение в дискусията за Украйна, а именно - кой печели и кой губи от тази война. Несъмнено Европа е губеща", завърши Орбан.

Докато полемиките в рамките на ЕС продължават, от другата страна се заражда ново партньорство, което е в състояние да преобърне за пореден път световните пазари и логистичните потоци.

Дискутираният руско-китайски зърнен коридор ще спомогне за гарантирането на продоволствената сигурност в КНР, допринасяйки за стабилизирането на световния пазар на храни, се казва в редакционна статия на вестник Global Times.

„Изграждането на нов сухопътен зърнен коридор е благоприятно за китайската стратегия по отношение на продоволствена сигурност и за стабилизиране на международния пазар на зърно“, се казва в публикацията. 

Междувременно САЩ и някои други западни страни все още се опитват да ограничат износа на зърно от Русия, което води до сравнително ограничени глобални доставки на храни, отбелязва вестникът.

„Като гарантира продоволствената сигурност на една пета от световното население, Китай може да намали зависимостта си от международния пазар, което е благоприятно за стабилизиране на световните цени на храните и поддържане на баланс между предлагане и търсене, като предлага сигурност на световния пазар и по този начин допринася за стабилното развитие на световната икономика“, завършва анализът на Global Times.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!