През последните няколко дни недоволството на фермерите от политиката, водена от земеделското и финансовото министерства, достигна нова върхова точка. Последваха изявления на браншови организации, които обявиха своята готовност за протести.

Земеделският министър Кирил Вътев отправи покана за среща към всички недоволстващи организации, сред които са Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), Браншовата камара “Плодове и зеленчуци”, пчеларски организации и Българската аграрна камара (БАК). 

Срещата се проведе във вторник, 12 септември, но на нея присъстваха единствено 5 души, членове на пчеларски организации.

Потърсихме за коментар Костадин Костадинов, председател на БАК. 

“Вчера имаше Управителен съвет на БАК, на който взехме решение да изпълним това, което е записано в писмото ни, а именно - искаме среща с премиера Николай Денков, министъра на финансите Асен Василев и земеделския министър Кирил Вътев.

Срещи от днес за утре за какво са? Да си говорим за чувства и изкуства? Затова не присъствахме на срещата. Държим на такава с Николай Денков, Асен Василев и Кирил Вътев”, коментира Костадинов.

По-рано днес (12 септември) стана ясно и внесено в Парламента проекторешение, което на практика, ако бъде одобрено, ще задължи правителството да извади България от групата на петте държави, в които и към момента действа забрана за внос на украинско зърно. 

В позицията се казва, че България не подкрепя продължаването след 15 септември на забраната за внос в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна.

“Досега говорихме едно - как искаме да защитим българският производител, а в същия момент трябва да сме толерантни. Истината е, че шест маслодобивни фирми купиха България”, каза още Костадинов.

Вносът на зърно от Украйна обаче не е спирал. И това навярно не е новина за никого.

“Цяла година и отгоре работим в посока за удължаване на забраната за зърно от Украйна. Вносът не е спирал заради занижения контрол”, добави председателят на БАК.

Писмото с искания на БАК получи и първите си критики. В пост в социалните мрежи Пламен Абровски, който е юрист и експерт по европейско законодателство, пише следното:

“Прочетох внимателно исканията на БАК! Отново искаме пари сега и веднага. Предложения за реформи обаче няма. Конкретни предложения също. Не, че парите не са важни, но те не могат да са самоцел. Исканията за законодателни промени са едва на предпоследно място и то отправени не към Народното събрание, а към властта, която изпълнява законите”, пише Абровски.

В отговор Костадинов коментира:

“Има проблеми, за които има решения, но не са изпълнени. Няма да говоря за вноса на сухото мляко, вноса на плодове и зеленчуци, слънчоглед - всичко това уби българският производител. 

Законодателни промени - да, трябват. Но в момента и парламент нямаше. Всичко беше в отпуск. БАК внесе законодателни промени по сектори и очакваме тяхното разглеждане.

А искането за пари - това е реалността в момента. Годината е тежка - суша, природни бедствия, проблемите с вноса от Украйна, а и не само тези фактори направиха така, че ние като страна, която не във война, да станем воюваща държава.

Виждаме едно неглижиране от страна на държавата и по-скоро от Министерството на финансите, както и неизпълнение на ангажиментите, които са поели като правителство. Това са основните неща. Ако тръгнем да мислим по въпроса искаме или не искаме пари - на сектора са му нужни, защото вече пълзи по земята.

Имаше една приказка - тъкмо научихме камилата да не яде и тя взе, че умря. Не искаме да става така и с нас”, заключи Костадин Костадинов.

БАК все още очаква официален отговор на писмото си до премиера Николай Денков, министъра на финансите Асен Василев и земеделския министър Кирил Вътев, както и насрочване на среща.