В последните дни недоволството от политиката, водена от аграрното министерство ескалира до поредица от изявления на браншови организации, които заявиха, че са в протестна готовност

В писмо до премиера Николай Денков, министъра на финансите Асен Василев и земеделския министър Кирил Вътев и Българската аграрна камара поставя категорично мнението си, че има неотложни проблеми, за които е необходимо да се вземат бързи мерки. 


“През настоящата година българските земеделски производители са изправени пред безпрецедентни трудности, дължащи се на климатичните промени (напр. измръзвания на трайните насаждения), водещи до ниски или липса на добиви, завишените изисквания на Общата селскостопанска политика и Зелената сделка, водещи до непосилна административната тежест за земеделските стопани, високи себестойности на земеделските продукти, ниски изкупни цени на земеделската продукция, нарушените пазари на земеделските продукти в международен мащаб, включително увеличен внос на земеделски продукти от Украйна. 

В резултат, ставаме свидетели на затваряне на земеделски производства, особено на малки и средни земеделски стопанства”, се казва в писмото. 

Крахът в земеделието неминуемо ще повлече със себе си сътресения в голяма част от доставчици, партньори и дългогодишни сътрудници, както и до загуба на работни места, на регионална стабилност и местна икономика, посочват от камарата. 

“Не по-малко притеснителна е липсата на каквито и да е политики и предприемане на навременни мерки от страна на държавата за подкрепа и стабилизация на сектора, липсата на отношение и комуникация и тоталното неглижиране на сектор "Селско стопанство" от страна на ръководството на аграрното министерство”, пише в писмото.

В него се настоява за спешни действия:

- Продължаване на забраната за внос на слънчоглед от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, сухо мляко, плодове и зеленчуци, мед и пчелни продукти от Украйна.

- Изплащане на пълния размер от 213 млн. лева към земеделските производители до 30.09.2023 г. за компенсация на повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна. 

- Незабавно изплащане на сумата от 20 млн. лева за компенсиране на земеделските производители със 100% пропаднали площи; 

- Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед, както и определянето на конкретни срокове, в които да бъдат изплатени държавните помощи към земеделските производители; 

- График на изплащане на субсидиите по заявените за подпомагане площи и животни по интервенциите по Стратегическия план по ОСП за кампания 2023; 

- Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане. 

- Законодателни инициативи, свързани с фундаментални въпроси на земеделското производство като напояването, поземлените отношения, засилването на пазарната позиция на земеделските производители в агрохранителната верига и др. 

- Нов модел на комуникация с държавните институции и в частност с политическото ръководство и администрацията на Министерството на земеделието и храните, който да елиминира формалните форми на диалог като т.нар. „консултативни съвети“.

При липса на реакция от Българската аграрна камара посочват, че са в пълна готовност да организират национални протести в защита на българските земеделските производители.