Доставките на зърно по железопътен транспорт до района на Одеса в Украйна са се увеличили значително след началото на новия черноморски експортен коридор, съобщи Ройтерс, цитирайки Валерий Ткачов, заместник-директор на търговския отдел на Украинските железници.

По негова информация, през последната седмица броят на вагоните със зърно към пристанищата на Одеса се е увеличил с повече от 50%, достигайки 4032 тона спрямо предходните 2676 тона.

През август Украйна се опита да осигури алтернативен маршрут за корабите, пътуващи към африканските и азиатските пазари, в опит да заобиколят блокадата в Черно море, след като Русия напусна Черноморската зърнена инициатива, която гарантираше доставките на фона на войната между страните. Какви бяха причините за този разпад, може да прочетете тук.

По-късно бе обявено, че маршрутът, който минава покрай югозападното черноморско крайбрежие на Украйна към румънските териториални води и нататък към Турция, също ще се използва за превоз на зърно.

Повече от 700 000 тона зърно са напуснали украинските пристанища по новия маршрут от август насам. Украйна изпращаше до шест милиона тона зърно на месец от своите черноморски пристанища преди събитията от февруари 2022 г.

agriniser_new

Първият заместник-министър на земеделието в Украйна каза миналата седмица, че доставките на зърно през новия коридор може да надхвърлят 1 милион тона през октомври. Данните на министерството към 30 октомври обаче показаха, че общият износ на зърно е намалял с около 50% през октомври поради логистични затруднения.

От другата страна на границата, доставките в мрежата на руските железници са спаднали с 3,4% на годишна база до 103,3 милиона тона през октомври 2023 г., се казва в официалния уебсайт на холдинга.

Положителна динамика обаче се наблюдава при зърното за първите десет месеца от тази година, с превозени 26,4 млн. тона, което е ръст от 41,2% на годишна база.

По данни на руското министерството на земеделието, митото върху износа на пшеница ще бъде намалено до 4923,4 рубли (52,7 долара) за тон от 1 до 8 ноември 2023 г. спрямо сегашната ставка от 5297,7 рубли (56,56 долара) за тон. 

Митото върху износа на ечемик ще бъде нулево за втора поредна седмица, докато митото върху царевицата ще бъде намалено до 1618 рубли (17,23 долара) за тон от 3271,8 рубли (34,85) за тон, казаха от министерството.

Ставката на експортното мито за пшеницата е изчислена при индикативна цена от 253,2 долара за тон, за ечемика - при цена от 164,7 долара за тон, а за царевицата - при цена от 191,6 долара за тон.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!