След края на Черноморската сделка, започнаха да се търсят различни алтернативи за износа на зърно от Украйна. Страната все още се смята за фактор по световните пазари, въпреки че тези дни от местното земеделско министерството казаха, че реколтата през 2023 г може да достигне до едва 46 милиона тона зърно, което е сериозен спад спрямо 2021 година, когато тя беше в размер на рекордните 86 милиона тона.

Последните цифри за експорта също будят сериозни тревоги у местните власти. Въпреки че износът на зърно от Украйна през първия месец от новия сезон се е увеличил до 2,16 милиона тона към 31 юли, спрямо 1,61 милиона през юли 2022 г., по-голяма част от този обем е била реализирана през вече несъществуващия път през Черно море.

И тъй като Черноморските пристанища на Украйна сега са ефективно блокирани от Русия, експертите казват, че страната ще трябва да разчита в голяма степен на своите пристанища по поречието на река Дунав, за да изнася зърно в съседна Румъния. Оттам може да се транспортира по-нататък, понеже румънските пристанища остават отворени.

Eдна от последните атаки на Русия удари пристанището на Рени, като ракети паднаха на около 200 метра от границата с членката на НАТО Румъния през Дунав.

В Черно море най-мащабните щети на пристанищната инфраструктура бяха наблюдавани в Черноморск, където най-малко два силоза бяха ударени през нощта на 19 юли. Украинските власти съобщават, че на мястото са унищожени 60 000 тона селскостопански продукти. 

ВАЖНО! Последната седмица на намаление в Агринайзър вече започна. Не пропускай възможността в оставащите шест дни да се възползваш от промоционалната оферта с -20% отстъпка от всички годишни абонаментни планове. 

По на юг, в районите, където Украйна използва други маршрути за износ, които заобикалят Черно море, щетите са още по-големи.

Общо 19 атаки с дронове срещу дунавски пристанища бяха регистрирани през нощта на 24 юли, удряйки основните алтернативни експортни маршрути на Украйна, според Lloyd's List - компания, която проследява глобалните пазари за корабоплаване.

„С приключването на сделката за зърно износът на украинско зърно ще се срине при максимален експортен капацитет по река, камиони и железопътен транспорт до около 2,5 милиона тона на месец“, казва Мария Богонос, експерт по селскостопанска политика в Киевското училище по икономика.

„Без черноморската сделката износът се насочва на юг, но има физическо ограничение за това колко кораба може да преминат през този тесен речен коридор“, казва Ричард Мийд, главен редактор на Lloyd's List.

Lloyd's List казва, че повишеният риск в дунавските пристанища е накарал търговците да оценят жизнеспособността на оставащите маршрути за износ на зърно от Украйна. Има сухопътни маршрути, по които зърното може да се транспортира с камиони или железопътен транспорт, но експертите по земеделие казват, че това няма да бъде бързо или евтино за осъществяване.

„Причината да се транспортират големи количества по вода е, че това е най-ниската цена за транспортиране, така че всички други маршрути ще добавят разходи към зърното и цената ще се увеличи“, казва Майк Лий, експерт по земеделие, който се фокусира върху Източна Европа.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!