Румъния, страна с дълга селскостопанска традиция и богати природни ресурси, в момента е изправена пред множество предизвикателства в този сектор. Последните години бяха белязани от събития, които промениха динамиката на пазара, засягайки всички участници в агробизнеса на регионално и местно ниво.

Производител: Няма сделки със зърно, новата реколта стои в стопанските дворове

От въздействието на пандемията от COVID-19 през екстремни климатични явления като суша и наводнения до несигурността, породена от войната и геополитическата нестабилност, румънското земеделие се озова в изключително променящ се контекст, поставяйки на изпитание всички бизнеси в областта , като местни фермери и дистрибутори на селскостопански суровини. 

С обща площ от 238 391 km2 Румъния е една от страните с най-силно изразен аграрен профил в Европейския съюз. С приблизително 15 милиона хектара земеделска земя, от които над 9 милиона хектара са предназначени за обработваеми култури, Румъния притежава почти една трета, 33,5%, от общите земеделски стопанства в ЕС. По този начин Румъния може да бъде вторият по големина производител на селскостопански продукти в региона, според проучване, проведено от Европейската комисия.

И тази година, от местното министерство съобщават, че очакват богата реколта от пшеница. Това ни накара да надникнем в сортовата листа за да разберем на какво залагат съседите.

Оказа се, че сред всички сортове пшеница в производство на Румъния, най-разпространен е сортът Глоса, който заема около 35% от общата обработваема площ. Според експерти, това се дължи на неговите качества и много високата степен на приспособимост към агроклиматичните условия в страната.


Сортът пшеница Глоса е създаден от най-известните румънски специалисти в областта, регистриран през 2005 г. Получен е от сложната хибридна комбинация Delabrad"S"/Dor"S"//Bucur, чрез индивидуална селекция по Zea системата.

„Като румънска компания, чиято основна дейност е производството на сертифицирани семена, Rodbun постоянно ще се стреми към поддържане на местни сортове в търговското портфолио. Генетичното наследство на страната ни трябва да се тачи и съхранява с пълна отговорност“, каза Октавиан Петреску, администратор на Rodbun Group и изпълнителен директор на Rodbun.

По отношение на търговията, в началото на седмицата цените на зърното с доставка до пристанище Констанца бяха: хлебна пшеница – 207 евро/тон, фуражна пшеница – 195 евро/тон, царевица – 180 евро/тон, ечемик – 175 евро/тон, слънчоглед – 387 долара/тон.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!