Добрите резултати от прибирането на реколтата повдигнаха за кратко духа на украинските фермери, но сега предстои ново предизвикателство - намиране на начини за износ на реколта на международните пазари. 

След като се оттегли от Черноморската инициатива за зърно през юли 2023 г., Русия атакува над 100 пристанищни инфраструктурни съоръжения и складове в Черно море и реките Днепър и Дунав. При атаките бяха унищожени и 25 000 тона зърно. 

Тези събития, в съчетание с отказа на страната да седне на масата за преговори, наложиха да се търсят алтернативни маршрути за износ от Украйна.
Към 1 ноември обемите на износа на украински зърнени и бобови за маркетинговата 2023-2024 г. са с 4,2 милиона тона по-ниски, отколкото през същия период за пазарната 2022-2023 г. 

Между 1 юли и 1 ноември 2023 г. Украйна е изнесла 4,6 милиона тона пшеница и 3,8 милиона тона царевица, в сравнение с 5,1 милиона и 7,1 милиона по същото време през 2022 г., сочат ноемврийските данни на Министерство на аграрната политика и храните в Украйна. 

След края на черноморското споразумение Украйна започна да разчита на пристанищата по река Дунав, румънските пристанища и пътищата за солидарност на Европейския съюз за да осигури своя селскостопански износ. 

Европейските коридори за солидарност предизвикаха недоволството на редица държави, част от които дори наложиха забрана за внос на зърно от Украйна, в опит да защитят вътрешните си пазари. След намесата на ЕС част от забраните паднаха а Украйна обеща да въведе лицензионен режим на своите оператори. 

agriniser_new

Пристанищата на река Дунав позволиха транспортиране на зърно от украинските речни пристанища до Румъния, претоварване на по-големи кораби и след това транспортиране през румънските води на Черно море до останалия свят. 

Само 4% от целия украински износ на зърно е бил превозван през тези пристанища преди войната, но сега те поемат около 65% от целия украински зърнен износ. Максималният корабен потенциал на пристанищата по река Дунав е 35 милиона тона зърно годишно.

През август Украйна създаде и временен хуманитарен коридор, който не бе  признат от Русия. Той е изграден на база сътрудничество с няколко компании за превоз на зърно от Турция и африканските страни, използвайки хуманитарния коридор в Черно море по румънското и българското крайбрежие. 

Коридорът е защитен от украински военни катери, придружаващи корабите със зърно, за да се гарантира тяхната безопасност. Около 700 000 тона зърно са напуснали украинските пристанища по новия маршрут от септември до началото на октомври на 2023 г., в сравнение с 3,5 милиона тона, които се изнасяха месечно, преди края на черноморското споразумение. 

По данни на UkrAgroConsult, новият коридор не е в състояние да замени разваленото споразумение, но обемите на износа се очаква все пак да се увеличат до 1,82 милиона тона месечно, след като всички кораби в пристанищата отплават. 

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!