На европейския пазар се наблюдава голямо търсене на сирене, като най-бързо расте интересът към марковите продукти, включително на тези с обозначен регион на произход на етикета.

Палмовото масло пак е в настъпление, кравето мляко намалява

Холандският експерт Руул Йогениил съобщи това по време на Шестата международна конференция „Развитие на земеделието и тенденции на стоковите пазари“ в София. Организатор е Центърът за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) към Института по аграрна икономика.

В условията на засилено търсене на сирене и кашкавал намалява потреблението на прясно мляко за пиене, а цената на сухото мляко се срина.

Всичко това се случва на европейския пазар след Млечната криза в Европа в периода 2013-2016 г., когато имаше чувствително намаление на изкупните цени на млякото.

Европейските субсидии са помогнали на животновъдите в сектора като цяло да запазят стадата си и даже леко да увеличат производството на мляко, отбеляза Руул Йогениил. Това поставя въпроса какво значение имат отделните инструменти за управление на кризи. 

Руул Йогениил: „В период на криза подпомагането на стопаните ги кара да поддържат производството, вместо да го намалят. Това важи както за млякото, така и за производството на телешко и говеждо месо.“

След Млечната криза прави впечатление, че само три страни в ЕС увеличават своето производство на сурово мляко. Това са Полша, Великобритания и Ирландия. При всички останали то намалява, в това число и в България.

Прогнозите на холандския експерт са, че изкупните цени на млякото през следващите години няма да претърпят големи промени. При тях ще има колебания, но числеността на стадата ще остане непроменена.

Върху животновъдите обаче ще се добави допълнителна тежест от бъдещите екологични ограничения, тъй като говедовъдството се смята за съществен източник на емисии от парниковия газ метан.

Секторът може да разчита на нарастващо търсене на млечни продукти въпреки увеличаващия се конкурентен натиск. Източници на несигурност за европейските животновъди са последиците от Brexit, търговските спорове и състоянието на пазарите в САЩ и в Китай.