Истинското сурово мляко, добито от животновъдите, продължава да губи позиции под натиска на палмовото масло и други по-евтини заместители.

Как един малък млекопроизводител намери начин да изнася навън?

Мандрите у нас увеличават производството на имитиращи продукти с вложени растителни мазнини, като в същото време намаляват изкупуването на истинско краве мляко, показват нови данни на аграрната статистика.

От началото на тази година до края на август преработвателите у нас са изкупили с близо 2 млн. литра по-малко краве мляко. Количествата спадат от 444 млн. литра на 442 млн. литра. 

Стопани обясняват, че основният проблем са ниските изкупни цени и недостатъчната финансова подкрепа. През тази година отглеждането на животните беше силно затруднено от сушата, която съсипа естествените пасища в редица региони на страната. 

Минимално увеличение – с 0,4 млн. литра, има при изкупуването на други сурови млека – овче, козе и биволско. За осемте месеца мандрите са вдигнали приетите количества общо от 32,5 млн. литра на 32,9 млн. литра.

През последните година държавата предприе редица мерки срещу така наречените имитиращи продукти. Производителите са длъжни изрично да посочват на етикетите наличието на растителни мазнини, а големите магазини поставят тези стоки на отделни щандове. 

Лекари се включиха в разяснителните кампании за вредите, които палмовото масло може да нанесе на сърдечно-съдовата система на човека.

Независимо от всичко производството на млечни продукти с вложени растителни мазнини през тази година се е увеличило с близо 6% - от 7 904 тона на 8 338 тона. В същото време количествата краве сирене от истинско мляко са намалели с 3% - от 48 655 тона на 47 068 тона.

Причината е, че имитиращите продукти са по-евтини и за тях има търсене на пазара, независимо от разликата в хранителната стойност, качествата и потенциалния риск за здравето.