Изкупните цени на кравето мляко у нас ще започнат да се покачват от края на лятото в резултат от постепенното намаление на производството през следващите месеци. 

Обвързаната подкрепа за животни – въпроси и отговори

Прогнозата е на експертите от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA). Наблюденията показват, че през първите шест месеца на годината изкупната цена на кравето мляко е била с около 3% по-висока в сравнение със същия период на миналата година. 

Движението на средната изкупна цена е било от 58,13 лв./сто кг през май до 57,58 лв./сто кг през юни и юли. През август е имало минимално увеличение до 58,00 лв./сто кг, а през септември се очаква 59,00 лв./сто кг.

Оперативни данни на аграрното министерство сочат, че през първото полугодие са изкупени 4 000 тона по-малко краве мляко в сравнение със същия период на предходната година. Спадът е с 1,2% и се дължи на продължаващото намаление на производството

Понижаването на изкупените количества мляко води до свиване на производството и на някои продукти. Най-голям е спадът при кравето масло – с 8%, и при сирената от краве мляко - с 4%.

В същото време при продуктите с добавена растителна мазнина – например палмово масло, има ръст от 6%.

Тенденцията към спад на произведеното сурово мляко в България е обратна на процесите в ЕС. 

Експертите на CAPA: „Изкупеното мляко през първото шестмесечие в Съюза превишава незначително обема от предходна година с 0,2%.“

Средната изкупна цена на кравето мляко в ЕС се повишава през юли, макар и слабо до 33,70 евро/сто кг. 

„Това развитие се дължи на старите страни членки, докато при новите страни членки намалението на изкупните цени продължава“, посочват икономистите.

Борсовата цена за свободни количества сурово мляко в Лоди отбеляза намаление през август до 0,46 евро/кг след достигнат максимум през третата десетдневка на юли. Това се дължи на недостиг на свободни количества мляко в резултат на предпазливото производство, въпреки сравнително добрите цени, коментират експертите.

В резултат от Африканската чума по свинете (АЧС) в Китай има намаление на вноса на суроватка на прах в страната с 29%. Вносът от ЕС се е увеличил през първото полугодие с 39% до 46 хил. тона.

Според пазарен анализ на ЕК търсенето на млечни продукти на световния пазар ще да остане стабилно, като износът от ЕС през тази година се очаква да се увеличи с 4%. Добрите климатични условия се очаква да подкрепят производството на мляко в рамките на растеж от от 1%. 

Въпреки покачването от близо 18% на цената от началото на годината, европейското сухо мляко продължава да бъде конкурентно на глобалния пазар.

Запасите от сухо мляко обаче намаляват и във връзка с това се очаква повишение на производството с около 5% до началото на 2020 г. В същото време поддържането на износа на високи нива ще бъде все по-трудно и затова догодина се очаква около 10% спад на експорта.