Мляко, сирене, кашкавал и други млечни продукти от България разширяват присъствието си на китайския пазар.

Китай с апетит към българския пчелен мед

През последните два месеца 14 български предприятия са получили одобрение от Генералната митническа администрация на Китайската народна република (КНР) да доставят млечни продукти в Китай, съобщи българското Министерство на земеделието.

Първите четири одобрения са дадени през юли, а другите десет - от началото на този месец. 

Министерството: „През септември 2016 г. по време на първи мандат на Десислава Танева като министър на земеделието и храните беше подписан Протокол между Министерството на земеделието и храните на Република България и Генералната администрация за надзор на качеството, инспекция и карантина на КНР за ветеринарните и здравни изисквания за износ на млечни продукти."

По това време Генералната администрация за надзор на качеството, инспекция и карантина на КНР е китайският национален компетентен орган.  От 20 април 2018 г. това вече е Генералната митническа администрация на КНР.

След подписването на документа 21 български фирми са заявили желание да изнасят млечни продукти за Китай

През последните три години Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)  е изпращала попълнени изискваните от китайската страна въпросници и допълнителна информация за тези български предприятия.

„МЗХГ и БАБХ полагат всички усилия за възможно най-скорошно одобряване от страна на Генералната митническа администрация на КНР и на останалите 7 български предприятия", допълниха от министерството. 

Одобрените досега фирми са: „Хаджийски и фамилия“, „Кондов Екопродукция“, „Шипка 99“, „Маклер Комерс“, „Лактима“, „Зоров-91-Димитър Зоров“, „Чех – Йосиф Новосад“, „Деари фууд България“, „Еко-Ф“, „Филипополис-РК“, „Млечни продукти“, „Млечни продукти Тракия“, „Меггле България“ и „Ел Би Булгарикум“.

Списъкът на одобрените до момента български предприятия е публикуван на интернет-страницата на Генералната митническа администрация на КНР.